een etage verhoogd. Het stationsgebouw is in 1989 gerestaureerd.
Dakpannenfabrieken. Fabriek De Valk (Diepstraat 1), thans bekend onder de naam C.V. Dakpannen- en Kleiwarenindustrie De Valk, werd gesticht in 1900. Voorheen was in het fabriekscomplex een meelwarenfabriek gevestigd, die eind 19de eeuw omschakelde op kleiverwerking. Uit deze periode zijn het rond 1875 gebouwde molenaarshuis aan de Diepstraat en de achtergelegen werkplaats met delen van het maalmechanisme bewaard gebleven. Het tegenwoordige enorme complex met kantoren, loodsen, bedrijfshallen en twee schoorstenen dateert grotendeels uit de jaren 1915-'30. Karakteristiek is de lange drielaags vleugel langs de Aasterbergerweg met een pilastergeleding, getoogde gietijzeren vensters en in het midden een topgevel met keramische bekleding. Hierop bevinden zich de tekst ‘Fa. J. Meuwissen Dakpannenfabriek De Valk’ en een reliëf met valk. De dakpannenfabriek Gebr. Cuypers (Kerkveldsweg Oost 23), gebouwd in 1919, is een langwerpig gebouw met aan de zuidzijde een vrijstaande schoorsteen. De oorspronkelijke ovenruimten zijn deels als opslagplaatsen in gebruik. De constructie bestaat uit betonnen en bakstenen kolommen in combinatie met ijzeren trekstangen.
De
grenspaal op het Vrijthof is een verplaatst voorbeeld van de grenspalen die hertog Willem V van Gelder, Gulik, Kleef en Berg in 1551 liet plaatsen als aanduiding van grensscheidingen tussen de verschillende hertogdommen. Deze
Echt, Dakpannenfabriek De Valk
Echt, O.L.-Vrouwekapel en voetvallen
hardstenen paal draagt de opschriften ‘Gulijck’ en ‘Gelre’.
De St.-Rochuskapel (Aasterbergerweg ong.) werd gesticht in 1686. De huidige wegkapel met tuitgevels en beeldnis boven de ingang dateert uit 1910 en is in 1983 gerestaureerd. Aangebouwd is een cachot met drie cellen van het voorm. wachtgebouw bij de Maaseikerpoort.
De O.L.-Vrouwekapel (Bosstraat 33, Schilberg) is een deels wit gepleisterd en deels wit gesausde kapel met driezijdige sluiting, topgevel en een zadeldak met dakruiter. Bij de ingang bevindt zich een steen met jaarvers (1691) en aan de achterzijde een 18de-eeuws houten kruisbeeld. In de kapel staat een gepolychromeerd Mariabeeldje (O.L. Vrouw van Schilberg) uit circa 1500. De veertien kruiswegstaties in opaline-techniek zijn in 1947 vervaardigd door glazenier J. Verheyen, die ook de vijf glas-in-lood ramen voor de kapel maakte. Naast de kapel staan zeven wit gepleisterde voetvallen. Deze vóór 1670 opgerichte gebouwtjes, voorzien van een nummer in Romeinse cijfers, zijn in 1981 van elders overgebracht.
De boerderij ‘Zwaantjeshof’ (Swaantjesweg 19), gelegen ten noorden van Echt te Berkelaar, dateert uit 1734 en werd in 1935 verbouwd en uitgebreid. De geschiedenis gaat terug tot 1244, toen de boerderij toebehoorde aan de Munsterabdij van Roermond. De gepleisterde voorgevel heeft links de jaartalankers ‘1734’.
Huis De Horst (Ruijtersweg 62), gelegen nabij Slek ten zuiden van Echt, is een herenboerderij met tweelaags dwars woongedeelte, gebouwd in 1801 in opdracht van J.E. van Holthausen. Eind 18de eeuw had hij ter plekke het in oorsprong middeleeuwse, rond 1662 herbouwde en versterkte kasteel De Horst laten afbreken.
De St.-Annakapel te Gebroek (tegenover Spoorstraat 5), gelegen ten zuiden van Echt, is een wegkapel met rondboogvensters en geglazuurde profielstenen, gebouwd in 1896 door J.A. van Kempen. De kapel is in 1976-'77 gerestaureerd.
De abdij Lilbosch (Pepinusbrug 6), gelegen ten oosten van Echt, is een grotendeels ommuurd complex van de cisterciënzer orde, grotendeels gebouwd in 1883. Het omvat een kloostergebouw met blokvormig poortgebouw, enkele rond een binnenplaats gesitueerde verblijfsgebouwen met een neogotische kapel, en een gesloten hoeve uit 1887. Het klooster Lilbosch werd in 1912 tot abdij verheven. Een deel van het bijbehorende terrein heeft men in 1968 verkocht voor de bouw van een moderne psychiatrische kliniek. Het nabijgelegen hotel ‘Hof van Herstal’ (Pepinusbrug 8-10), voorheen bekend als Hotel Lilbosch, kwam in 1902 tot stand voor gasten van