Witteveen
(gemeente Midden-Drenthe)
Ontginningsdorp, ontstaan in 1926 op initiatief van de ontginningsmaatschappij N.V. Het Landschap Drenthe. Toen werd begonnen met de bouw van vijftig arbeiderswoningen aan weerszijden van de Mr. J.B. Kanweg en de Mr. Harm Smeengeweg. Langs de Mr. J.B. Kanweg werd een groenstrook aangelegd.
De voorm. Herv. kerk (Kerkweg 4) is een zaalkerk uit 1929 met geveltoren en door steunberen gelede zijgevels met vierkante vensters. De tot woonhuis verbouwde kerk en de uit dezelfde tijd daterende voorm. pastorie (Kerkweg 2) hebben sober expressionistisch siermetselwerk in de geveltop.
Woonhuizen. Langs de Mr. J.B. Kanweg staan verschillende arbeiderswoningen uit 1926 naar plannen van A. de Vries en J. Boelens met afgewolfd zadeldak en een ingang in de zijgevel. Sommige van deze woningen hebben een boerderij-achtig karakter gekregen door aanbouw van een schuur. De eenvoudige woonhuizen Kerkweg 10-14 zijn rond 1930 gebouwd.
Boerderijen. Van de ontginningsperiode en beginperiode van het dorp dateren de forse hallenhuisboerderijen
Mr.
Witteveen, Boerderij J.B. Kanweg 12
J.B. Kanweg 12 (1926), met hoog rieten zadeldak en door steunberen gelede zijgevels en
Mr. J.B. Kanweg 11, met afgewolfd rieten zadeldak, de kop-rompboerderijen
Mr. J.B. Kanweg 5 en
8, met zijlangsdelen, en de krimpenboerderij
Westerborkerveld 1. De laatstgenoemde heeft een met riet gedekte schuur. Het woonhuisgedeelte is uitgevoerd met opvallend brede vensterstijlen en een vensterreeks onder de dakgoot.
De ijzeren draaibrug (Westerborkerveld/Zuideresweg) dateert uit circa 1930 en bestaat uit twee gewapend betonnen jukken, gewalste ijzeren profielbalken, trekstangen en een houten wegdek.