Bruntinge bij Westerbork, Boerderij Hoogeveenseweg 21
woonhuis
Westeinde 16 (circa 1915) is een burgemeesterswoning geweest.
Hoofdstraat 13 (circa 1930) heeft een karakteristieke samengestelde kap met overstek in traditionalistische vormen.
Boerderijen. De met riet gedekte 19de-eeuwse hallenhuisboerderij Zandhoeklaan 23 heeft een achter- en een zijbaander. Zuidbrink 13, thans in gebruik als bibliotheek, is een 19de-eeuwse hallenhuisboerderij met een lang, deels onderkelderd woonhuis met de ingang in het midden van de lange gevel. Bij de boerderij staat een houten schaapskooi met rieten dak en decoraties van geknoopt stro. Museumboerderij ‘In de Ar’ (Hoofdstraat 44), gebouwd rond 1870 en gewijzigd in 1890, heeft een lang voorhuis en een inrijdeur in de achtergevel. Oosteinde 8 is een 19de-eeuwse boerderij met een fors tweelaags woonhuisgedeelte en een bedrijfsgedeelte met overhoeks geplaatste inrijdeuren. Krimpenboerderijen zijn Hoofdstraat 2 (1865) en Hoofdstraat 34 (1875); de laatste met een overhoeks geplaatste inrijdeur. De boerderij Hoofdstraat 35 heeft een vrijstaand dwars woonhuis uit 1893. De opvallende, moderne langhuisboerderij Oosteinde 2, met gebroken schilddak en Vlaamse geveltop aan de voorzijde, dateert uit circa 1920.
De windmolen Oosteinde 14, oorspronkelijk een achtzijdige stellingmolen met gemetselde onderbouw is in 1927 ontmanteld, waarbij de onderbouw is blijven staan.
De Alg. begraafplaats (Kerkhoflaan ong.), gesticht rond 1830, bevat diverse interessante graftekens, waaronder de zerken voor H. Nijsingh († 1840), mr. M.O. Gratema († 1900) en burgemeester L.N. Kymmell († 1933). De garage voor de lijkwagen stamt uit 1941.
Eursinge. Deze kleine esnederzetting ten zuiden van Westerbork is ontstaan in de middeleeuwen en heeft enkele interessante boerderijen. In een gebint van de hallenhuisboerderij De Vledders 8 staat het jaartal 1736. De boerderij is nadien uitgebreid en aangepast en in 1975-'80 gerestaureerd. Vooral de verspringing van de kap is opvallend. In aanleg eveneens 18de-eeuws is de hallenhuisboerderij De Vledders 6 met middenlangsdeel. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht rond 1890, toen het woonhuis een nieuwe gevelindeling kreeg en de achterbaander met onderschoer werd vervangen door een baander in het vlak van de achtergevel. Achter deze boerderij en bij De Goorns 2 staan houten schaapskooien met rieten dak en vlechtwerk decoraties van geknoopt stro.
Bruntinge. Deze kleine esnederzetting ten zuidwesten van Westerbork is ontstaan in de middeleeuwen en heeft enkele interessante - veelal tot woonhuizen verbouwde - boerderijen. De hallenhuisboerderij Hoogeveenseweg 19 dateert blijkens de sleutelstukken in het interieur waarschijnlijk uit de 17de eeuw. De boerderij heeft een deels in vakwerk uitgevoerd voorhuis, een hoog rieten schilddak en een achterbaander met onderschoer en hooiluik. Op het erf staat een stookhut. Bij de rond 1800 gebouwde boerderij Hoogeveenseweg 21 liggen het woonhuis en bedrijfsgedeelte in elkaars verlengde onder een hoog rieten schilddak. In de achtergevel bevindt zich een achterbaander met onderschoer. Op het erf staat een wagenschuur van gepotdekselde houten delen en vlechtwerk onder een rieten kap.
Zuidveld. Buurtschap ten noordoosten van Westerbork nabij het Oranjekanaal. Het café ‘Oranje’ (Tilburgstraat 5) is oorspronkelijk een boerderij met een aangebouwd horecagedeelte uit circa 1915. De rond 1925 gebouwde draaibrug nr. 7 over het Oranjekanaal (bij Oranjehoeve 15) is een houten brug met ijzeren trekstangen. De betonnen bruggenhoofden zijn later aangepast.