Veenhuizen, Hospitaal
omvangrijk hospitaalcomplex in neorenaissance-stijl tot stand, met het voorm.
hospitaal (Hospitaallaan 6) als het belangrijkste gebouw. Dit diepe tweelaags pand met zadeldak en de tekst ‘Vertrouw op God’, kreeg in 1922 een achteraanbouw met plat dak. Ten zuiden van het gebouw bevindt zich een symmetrisch aangelegde tuin en aan de noordzijde ervan het voorm.
hulphospitaal (Hospitaallaan 10) uit 1893. Dit L-vormige eenlaagspand is nu in gebruik als dienstgebouw. Bij het complex hoort ook een eenlaags gebouw, waarin vroeger de
centrale keuken (Hospitaallaan 8) was gehuisvest. Een aanbouw deed dienst als
lijkenhuis. Beide zijn nu opslagruimte. De bijbehorende
ijskelder (bij Hospitaallaan 14) is van een zeldzaam eivormig type. De ingang is dichtgemetseld. De voorm.
apotheek annex dienstwoning (Hospitaallaan 20), met de tekst ‘Bitter en Zoet’, is een dwars pand uit 1893 met lage verdieping. Zowel functioneel als visueel is het verbonden met de deels gepleisterde dienstwoningen Hospitaallaan 16 (‘Toewijding’) en Hospitaallaan 24 (‘Plichtgevoel’).
Scholen. De voorm. school Oude Gracht 2 is een tweeklassig schoolgebouw uit 1876, opgetrokken in sobere neorenaissance-stijl naar ontwerp van J.F. Metzelaar. Het pand is ook in gebruik geweest als timmerwinkel en als gebouw voor de medische dienst. De voorm. openbare lagere school (Hoofdweg 32), met het opschrift ‘Leerplicht’, werd in 1903 gebouwd als een drieklassige school met afzonderlijk gymlokaal. Deze door een moderne ingangspartij met elkaar verbonden gebouwen zijn nu in gebruik als halfopen inrichting (de Fleddervoort). De Chr. basisschool met woning (Kerklaan 10) werd in 1927 gebouwd op de plaats van de afgebroken R.K. kerk uit 1826. Het wit gepleisterde gebouw heeft een hoog zadeldak en een expressionistische detaillering.
Het voorm. directiehotel ‘Excelsior’ (Hoofdweg 156), ook wel ‘De Villa’ genoemd, was oorspronkelijk bestemd voor bezoekende ambtenaren van het Ministerie van Justitie. Het hotel met aangebouwde huismeesterswoning verrees in 1901 naar ontwerp van W.C. Metzelaar als een wit gepleisterd tweelaags pand met neorenaissance-detaillering in schoon metselwerk.
Het verenigingsgebouw (Hoofdweg 116) kwam in 1920-'22 tot stand ten behoeve van de werknemers van de verschillende instellingen in Veenhuizen. Het omvatte enkele zalen, een vergaderruimte, een bibliotheek en een conciërgewoning. Dit deels gepleisterde tweelaags pand met risalerende middenpartij en een balkon op gemetselde kolommen is door S. Wijn ontworpen in de classicistische variant van de nieuw historiserende stijl. De kegelbaan is in 1992-'93 vervangen door een aanbouw in aangepaste stijl.
Woonhuizen. De directeurswoning
Klein Soestdijk (Hoofdweg 118) kwam tot stand in 1859 - het jaar van de overdracht van de kolonie Veenhuizen aan het rijk - naar plannen van J.F. Metzelaar. Het is een sober, wit gepleisterd, neoclassicistisch middenganghuis met hoger opgetrokken middenpartij en flankerende,
Veenhuizen, Verenigingsgebouw
lagere zijvleugels. Het pand ligt in een symmetrische aangelegde tuin met een overtuin aan de overzijde van de Kolonievaart. J.F. Metzelaar ontwierp ook de andere huizen die in de periode na de overdracht werden gebouwd. Rond 1860 ontstonden twee andere directiewoningen: de middenganghuizen
Stoomweg 2 en
Oude Norgerweg 7. Rond 1875 opgetrokken zijn: de koetsierswoning
Hoofdweg 122, de woning
Hoofdweg 142 en de schaapherderswoning
Hoofdweg 166. Het zijn alle diepe panden, uitgevoerd met neorenaissance-details. Uit circa 1880 stammen
Hoofdweg 52 en het wit gepleisterde dubbele huis
Hoofdweg 162-164, dat is gebouwd als sluiswachterswoning bij de sluis in de Kolonievaart.
Alle woningen uit de periode 1884-1914 zijn ontworpen door de opvolger van J.F. Metzelaar, zijn zoon W.C. Metzelaar. De huizen uit circa 1920 zijn gebouwd naar plannen van J.G. Robbers. Vanaf 1884 werden de woningen ingedeeld in typen. Bij een bepaalde functie hoorde een bepaald type dienstwoning. De huizen van belangrijke ambtenaren kregen opschriften met moraliserende strekking en een aanduiding van diens ambt. De kleinere woningen voorzag men van een letter of cijfer.
De dienstwoningen van TYPE I en II, ontworpen door W.C. Metzelaar, zijn eenvoudige vrijstaande of in rijtjes gebouwde eenlaagswoningen met zadeldak, achteraanbouw en (schuif)vensters met luiken. Het woningblok Oude Norgerweg 4-8, voor beambten van