Koekange
(gemeente De Wolden)
Koekange, Herv. kerk (1995)
Wegdorp, gesticht rond 1330 door de heren van Echten als randveenontginning langs het noordelijke deel van de Dwarsdijk, evenwijdig aan de Koekanger Aa. Tot in de eerste helft van de 16de eeuw breidde men de ontginning ten zuiden van de huidige Kerklaan verder in zuidelijke richting uit. De hierbij gevolgde ontginningsas is de huidige hoofdas van het dorp. In de 19de eeuw kreeg Koekange geleidelijk twee evenwijdige bebouwingslinten.
De
Herv. kerk (Kerklaan 20) is een
Koekange, Boerderij Dorpsstraat 5
recht gesloten zaalkerk voorzien van een half ingebouwde, ongelede toren met opengewerkte lantaarn en ingesnoerde spits. Deze kerk met spitsboogvensters kwam in 1834 tot stand ter vervanging van een in 1331 gestichte, aan Johannes de Doper gewijde, kerk. De toren verrees in 1912 ter vervanging van een vrijstaande klokkenstoel. Erin hangt een door Kiliaen Wegewaert gegoten klok (1627). De tegen de kerk aangebouwde consistoriekamer is opgetrokken in 1925-'26. Bij de restauratie van 1983 heeft men het oorspronkelijk hemelsblauw geschilderde plafond van stucwerk ontdaan. Tot de inventaris behoren een preekstoel (circa 1765) en twee herenbanken (circa 1750), alle vervaardigd door predikant Hartman, en een door J. Proper gebouwd orgel (begin 20ste eeuw).
Woonhuizen. Rond 1905 als directeurswoning van de zuivelfabriek gebouwd is het eenlaagspand Dorpsstraat 7, voorzien van een tot topgevel opgetrokken gedeelte en een gepleisterde erker. De fabriek is inmiddels gesloopt. Iets jonger is Weerwilleweg 2, een langgerekt woon- en winkelpand met pakhuisdeel (circa 1915). Zakelijk-expressionistische vormen heeft het hoekhuis Koekangerdwarsdijk 14, dat rond 1925 werd gebouwd door het Waterschap de Wold Aa. De woonhuizen Prinsesseweg 1-11 zijn rond 1930 tot stand gekomen; nummer 3 vertoont zakelijk-expressionistische invloeden.
Boerderijen. Voorbeelden van 19de-eeuwse hallenhuisboerderijen zijn