stand. Toen verrees ook de huidige voorgevel en kreeg het interieur een nieuwe indeling. In de 19de eeuw volgden nog meer wijzigingen en bij een verbouwing in 1901, onder leiding van H. Witzand, heeft men het hele pand iets verhoogd en de kappen gewijzigd. Bij de restauratie in 1979-'80 is het in de 19de eeuw gesloopte rechter bouwdeel herbouwd. Tegen de oostgevel hangt een kleine klok uit 1677, gegoten door de gebroeders Hemony. Het interieur bevat een vroeg-18de-eeuwse schouw in Lodewijk XIV-stijl met een voorstelling van de godin Diana. Van de verbouwing in 1804-'08 dateren een houten en een marmeren schoorsteenmantel en enkele stucplafonds.
Op het voorplein staan twee bouwhuizen uit circa 1685. Bij de restauratie heeft men het zuidelijke bouwhuis vergroot. Dit bouwhuis heeft een dakruiter met een in 1715 door Claes Noorden en Jan Albert de Grave gegoten klok. De tuinaanleg is in 1992 gerestaureerd onder leiding van bureau Hollema. In een weide staat een in oorsprong vermoedelijk 17de-eeuws houten duifhuis op houten stijlen en bakstenen poeren. Aan het begin van de oprijlaan bevinden zich de 18de-eeuwse bakstenen pijlers van een niet meer aanwezig toegangshek en daarnaast een portierswoning (Zuidwolderweg 1) uit 1741-'44.
De Herv. kerk (Ruinerweg 8) is een recht gesloten zaalkerk met tentdak en dakruiter, gebouwd in 1933 in zakelijk-expressionistische vormen naar ontwerp van J. Boelens.
De voorm. openbare lagere school (Ruinerweg 22) werd in 1912 als tweeklassige school gebouwd naar ontwerp van J. van Houten en in 1930 met een klaslokaal uitgebreid. De onderwijzerswoning (Ruinerweg 20) dateert ook uit 1912 en is het spiegelbeeld van de onderwijzerswoning te Ruinen.
Boerderijen. In Echten staat een aantal in de kern 18de-eeuwse hallenhuisboerderijen met langsdeel, zoals de boerderij Koekangerweg 1 met de jaartalankers ‘1730’ en een vrijstaande 18de-eeuwse schaapskooi. Een ander fraai voorbeeld is de boerderij Zuidwolderweg 2, die de jaartalankers ‘1745’ draagt en die is voorzien van een dubbel voorhuis met opkamer en kelder, een omlijste ingang en een aangebouwde houten schuur. Op het erf staat een houten schaapskooi. Andere voorbeelden van boerderijen met mogelijk een 18de-eeuwse kern zijn Hooimaatsdijk 2, met aangebouwde hooischuur en een vrijstaande, grotendeels bakstenen schaapskooi, Koekangerweg 2, met vrijstaande schaapskooi en bijschuren, en Zegeringen 1. Bij de laatste staan op het erf een mogelijk vroeg-19de-eeuwse hooiberg, een houten hooischuur en een deels in hout, deels in steen uitgevoerde schaapskooi. Bij de hallenhuisboerderij De Doorminne (Ruinerweg 3) heeft men rond 1860 een dwars voorhuis opgetrokken voor een oudere boerderij. De gepleisterde villa Ruinerweg 4 dateert uit 1914 en heeft een hoekrisaliet met erker en balkon.
De luchtwacht-uitkijktoren (Ruinerweg 7), gelegen ten noorden van Echten, werd in 1953 gebouwd in prefab-beton volgens het Raat-systeem naar een standaardontwerp van architectenbureau M. Zwaagstra.