Dalerveen
(gemeente Coevorden)
Dorp, ontstaan in de middeleeuwen als een randveenontginning vanuit Dalen en gelegen op de overgang van het beekdal van het Drostendiep naar het oostelijke hoogveengebied. De dorpsbebouwing kwam tot ontwikkeling aan de oostzijde van de noord-zuid lopende Dwarsdijk (thans deels Hoofdstraat). In het noordelijke deel van het dorp (De Haar) ligt de bebouwing direct aan de dijk, in het zuidelijke deel (Dalerveen) ver van de dijk. Rond 1940 zijn delen van het dorp aan elkaar gegroeid.
Boerderijen. De hallenhuisboerderij De Haar 3, met langsdeel en bijschuur, dateert in oorsprong uit 1698. In aanleg 18de-eeuws en gewijzigd in de 19de eeuw is de hallenhuisboerderij Noorderakkers 18. De aangebouwde, eveneens tot de 18de eeuw teruggaande kleine houten hooischuur met schaapskooi heeft decoraties van geknoopt stro. Mogelijk uit 1712 stamt de hallenhuisboerderij De Lichtenburg 7, die is voorzien van een aangebouwde bakstenen schuur met ankerbalkconstructie. Andere voorbeelden van hallenhuisboerderijen met langsdeel zijn Hoofdstraat 139 (circa 1800), NAM-weg 23 (circa 1840), met dubbel woonhuis en bijschuur, en Hoofdstraat 108 (circa 1885), met dubbel woonhuis. De in 1923 gebouwde boerderij Hoofdstraat 141 heeft een dwars geplaatst voorhuis met portiek en een tot topgevel met chaletstijl-elementen opgetrokken middenrisaliet.
Het woonhuis Hoofdstraat 122 is rond 1930 gebouwd in zakelijk-expressionistische vormen als directeurswoning bij de coöperatieve stoomzuivelfabriek ‘De Hoop’. Deze in 1894 gestichte fabriek is inmiddels verdwenen.