Tijnje (De Tynje)
(gemeente Opsterland)
Streekdorp, ontstaan in de 19de eeuw op de splitsing van de Rolbrêgedyk en de Riperwei. Pas rond 1915 werd Tijnje een zelfstandig dorp.
De voorm. Herv. kerk (Riperwei 10) is een rond 1890 gebouwde, recht gesloten zaalkerk met gepleisterde voorgevel.
De Geref. kerk (Rolbrêgedyk 6) - een zaalkerk met portiek - is in 1921 geheel in gewapend beton uitgevoerd door aannemer H. Diepenbroek naar ontwerp van C. Draaisma. Een gedenksteen herinnert aan ‘de eerste betonstorting’.
De voorm. coöperatieve stoomzuivelfabriek ‘De Volharding II’ (Warrewei 28) heeft een kantoorgedeelte uit 1915 met jugendstil-details. Ook de directeurswoning (Warrewei 26) dateert uit 1915.
De Alg. begraafplaats (Breewei 27), met centrale aanleg en vijver bij de ingang, is in 1894 gesticht. Uit die tijd is ook de enkele klokkenstoel met gebogen zadeldak, met daarin een klok uit 1952.
Tijnje, Coöperatieve stoomzuivelfabriek De Volharding II, directeurswoning
Windmolens. De poldermolen Ulesprong 24, gelegen ten noordwestren van Tijnje, is een met riet gedekte, achtkantige grondzeiler op veldmuren (nu zonder wieken), gebouwd in 1854 ter bemaling van het 6e en 7e veendistrict. Door R.W. Dijkstra gebouwd is de houten paaltjasker uit 1973 gelegen ten westen van Tijnje bij het natuurreservaat De Deelen.