Sint Jacobiparochie (Sint Jabik)
(gemeente Het Bildt)
Sint Jacobiparochie, Herv. kerk
Wegdorp, aanvankelijk Wijngaarden geheten en ontstaan in de 16de eeuw aan de Middelweg, die in oost-west richting het kort na 1505 ingepolderde deel van Het Bildt doorsnijdt. De bebouwing heeft zich met name rond de kerk nabij de kruising van Oosteinde-Westeinde (Middelweg) en Zuideinde ontwikkeld. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp aan de noord- en zuidzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Oosteinde 1) is een brede, dwars geplaatste zaalkerk voorzien van een voorhal met klokkentoren. De neoclassicistische kerk werd in 1843 gebouwd naar ontwerp van Th.A. Romein, ter vervanging van een vroeg-16de-eeuwse, in de 17de eeuw tot kruiskerk vergrote voorganger. Boven de hal met dorisch zuilenportiek en fronton verrijst de klokkentoren met vierkante onderbouw en een open ronde lantaarn met zes zuilen. De gepleisterde voor- en zijgevels zijn voorzien van een decoratieve kroonlijst met metopen- en trigliefenfries. In de sobere, gesausde achtergevel bevindt zich een stichtingssteen.
Het interieur met gestucte pilasters en vensteromlijstingen wordt gedekt door een gestuct gewelf. De preekstoel uit de bouwtijd is weliswaar bewaard gebleven, maar is in bruikleen afgestaan aan het museum van Schokland. Het orgel is gebouwd door L. van Dam & Zn. (1844), met gebruik van elders afkomstige onderdelen van een door Johan Spoorman vervaardigd orgel (1788). Onder de houten vloer in de kerk en op het kerkhof ligt een aantal 17de-eeuwse grafzerken.
Achter de kerk staat de pastorie (Georg van Saksenstraat 3), een eenlaags herenhuis met omgaand zadeldak voorzien van hoekschoorstenen en boven de ingang een smalle halsgevel in Lodewijk XV-stijl met het jaartal 1760.
Woonhuizen. Volgens de jaartalankers is Oosteinde 20, een diep pand met zadeldak tussen tuitgevels, gebouwd in 1765. Oorspronkelijk bestond het huis uit meerdere eenkamerwoningen. Bij het rond 1790 gebouwde diepe huis Oosteinde 11 is de trapgevel nieuw opgetrokken. Oosteinde 57 is een middenganghuis uit circa 1910. De serre tegen de rechterzijgevel bevat de oorspronkelijke, geometrisch verdeelde vensters en kleurige jugendstil-tegels. De in 1914 naar ontwerp van A. Bijlsma gebouwde villa Oosteinde 106 vertoont decoratieve jugendstil- en chaletstijl-elementen. Oosteinde 38 is een villa in nieuw historiserende stijl, gebouwd in 1915 naar ontwerp van G.J. Veenstra voor de arts Tj. Wassenaar. Het forse eenlaags huis heeft een hoge zolderverdieping onder het afgewolfde zadeldak, waarop een zeszijdige lantaarn is geplaatst. Het interieur is grotendeels oorspronkelijk met op de begane grond de wachtkamer, behandelkamer en apotheek. De glas-in-loodvensters van het trappenhuis hebben figuratieve voorstellingen. Het gelijktijdig gebouwde koetshuis is verbouwd tot garage.
Van de voorm. boerderij Kadal 2 resteert het dwars geplaatste, brede voorhuis met op de topgevel de jaartalankers ‘1849’. In het verlengde bevindt zich een smal bouwdeel, dat dienst heeft gedaan als cichorei-eest, gelet op de vuurplaats en doorboorde tegels op de balklaag.
Pakhuizen. Het rond 1860 gebouwde graanpakhuis Zuideinde 44 is in 1920 vergroot. Het pakhuis Zuideinde 28, met zadeldak tussen tuitgevels, is gebouwd rond 1870. De gevels zijn opgetrokken van gele steen met boven de vensters wenkbrauwen in rode baksteen.
Het molenaarshuis (bij Middelweg-Oost