Hemrik (De Himrik)
(gemeente Opsterland)
Dorp, ontstaan in de late middeleeuwen op een zandrug tussen heide en veen. Door het zuidelijk gelegen veen werd rond 1750 de Opsterlandse Compagnonsvaart gegraven.
De Herv. kerk (Binnenwei 22) is een gepleisterde, driezijdig gesloten zaalkerk uit 1739. Van de toen vervangen oude, aan St. Andreas gewijde, kerk zijn mogelijk delen van het muurwerk bewaard gebleven. De kerk bevat een 17de-eeuwse preekstoelkuip.
Het verhoogde kerkhof heeft een apart deel met een grote grafkelder voorzien van een ontluchtingspijp, gesticht door vervener J.A. van der Sluis († 1863); op de zerk is een volledige stamboom uitgehouwen. De enkele houten klokkenstoel met schilddak stamt oorspronkelijk uit 1739. Erin hangt een door Geert van Wou gegoten klok (1495).
De Geref. kerk (Binnenwei 8) is een sobere recht gesloten zaalkerk uit 1937. Het grote woonhuis ‘Het Koetshuis’ (Binnenwei 19) is in 1901 gebouwd voor de vervenersfamilie Van der Sluis. Het woonhuis en het naastgelegen koetshuis vertonen neorenaissance-details.
Boerderijen. De kleine hallenhuisboerderij Himrikerpead 4 stamt mogelijk uit de 18de eeuw. Dit geldt ook voor de keuterij Himrikerpaed 1, waarvan het schuurgedeelte met krimp overgaat in het voorhuis.