Burdaard (Birdaard)
(gemeente Ferwerderadiel)
Terpdorp met twee kernen. Het oudste deel bestaat uit een enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling ten zuiden van de Dokkumer Ee opgeworpen terp. In 1647 werd langs de noordelijke oever een trekweg aangelegd. Langs het water en rond de ophaalbrug over de Dokkumer Ee ontwikkelde zich een tweede kern, met lintbebouwing en enige nijverheid. Het deel ten noorden van het water stond tot 1972 bekend als Wanswerd aan de Streek; het zuidelijke deel behoorde tot 1984 tot de gemeente Dantumadeel. Burdaard is een beschermd dorpsgezicht.
De Herv. kerk (Kerkbuurt 1) is een driezijdig gesloten zaalkerk uit 1851, voorzien van spitsboogvormige vensters. In de forse geveltoren met ingesnoerde spits hangt een door Jacob Noteman gegoten klok (1638). De pastorie (Dokkumer Straatweg 2) is tegelijk met de kerk gebouwd.
De Geref. kerk (Ds. R.H. Kuiperstraat 8) is een zaalkerk uit 1892-'93, met eclectische details en een houten geveltoren; het portaal is later aangebracht.
Scholen. De voorm. openbare lagere scholen Hoofdweg 40 en Wanswerterdijk 36 zijn beide in 1908 gebouwd, de eerste als een tweeklassige gangschool, de tweede als een vierklassige middengangschool met onderwijzerswoning.
Woonhuizen. Het neoclassicistische woonhuis Mounewei 13 dateert uit circa 1870. Van een rijk sierspant voorzien is Mounewei 11 (circa 1900). De opstaande dakstukken van het huis Ds. R.H. Kuiperstraat 11 (circa 1905) wijzen op jugendstilinvoed; het mansarde-tentdak van Ds. R.H. Kuiperstraat 14 (circa 1925) verraadt expressionistische invloed.
Molens. De windmolen
De Zwaluw (Mounewei 17) is een hoge met riet gedekte achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw. De molen werd in 1875 herbouwd ter plaatse van een afgebrande korenmolen uit 1826 en fungeert als koren-, pel- en houtzaagmolen. De houtzagerij met drie zaagramen is ondergebracht in een gebouw ten westen van de molen. Daarnaast staat een in 1877 opgetrokken en in 1890 verlengde
Burdaard, Molen De Zwaluw