Well
(gemeente Maasdriel)
Dorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een opgeworpen omhoging (woerd). Well wordt in 983 voor het eerst genoemd. Rond 1850 bestond de lineaire hoofdstructuur uit de ongeveer evenwijdige bebouwingsassen Wellsedijk en Dorpsstraat-Dreef. Daarna heeft de bebouwing zich verdicht.
De Herv. kerk (Dorpstraat 7) is een pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en een ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De tufstenen onderbouw van de toren verrees in de 12de eeuw. De bovenste twee geledingen en het driebeukige schip kwamen in de eerste helft van de 16de eeuw tot stand. In de toren hangt een door Jan Moer gegoten klok (1546). Het koor is een reconstructie uit 1949-'50 van het in 1842 gesloopte middeleeuwse koor. Bij die restauratie is inwendig een tongewelf aangebracht. De kerk bevat een preekstoel uit de eerste helft van de 17de eeuw.
Het
Huis van Malsen of
Slot te Well (Dreef 5-7), gelegen op een omgracht terrein, heeft als kern een vermoedelijk 14de-eeuwse vierkante woontoren met twee uitkragende hoektorentjes. De toren is verbouwd in de eerste helft van de 16de eeuw en heeft een hoog
Well, Huis van Malsen of Slot te Well
schilddak uit 1884. Ook de aangrenzende westelijke bouwdelen, met de toegang en een ronde hoektoren in neogotische vormen dateren uit 1884. Het poortgebouw kreeg in 1934 zijn huidige vorm. Inwendig bevat de toren 16de-eeuwse consoles met peerkralen; het woongedeelte heeft 19de-eeuwse interieuronderdelen, waaronder imitatie-goudleerbehang.
Boerderijen. De 18de-eeuwse hallenhuisboerderij Heust 19 heeft een afgewolfd rieten zadeldak. De Jacobs Hoeve (Heust 3) is een statige vroeg-19de-eeuwse hallenhuisboederij met dwars voorhuis voorzien van een rieten zadeldak tussen topgevels. Het wolfdak van het achterhuis heeft een groot overstek dat deels is dicht gezet.
De Amerikaanse windmolen aan de Singel (achter Heust 12) dateert uit circa 1920. Deze metalen molen zorgde voor het op peil houden van de waterstand en bestaat uit een vakwerkmast en een rad met vier vanen en twee windrichters.
De dorpspomp (bij Dreef 12) is een in 1921 opgerichte vierkante bakstenen pomp met zinken afdekking.
Het trafohuisje (bij Dreef 1) is gebouwd in 1925 naar plannen van G. Versteeg sr. in zakelijk-expressionistische vormen.