Voorst
Dorp, ontstaan op een stroomrug van de IJssel en voor het eerst vermeld in 893. In de middeleeuwen lag het dorp aan de rivier en werd het hoofdplaats van het schoutambt Voorst, bestaande uit de parochies Voorst, Wilp, Twello en Terwolde. De rivier heeft zich later in oostelijke richting verplaatst. Vanaf de 19de eeuw kende Voorst een bescheiden groei.
De Herv. kerk (Schoolstraat 16), oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Drievuldigheid, is een driebeukige pseudobasilicale kerk met driezijdig gesloten koor en een toren van vijf geledingen met ingesnoerde naaldspits. De romaanse tufstenen toren met spaarbogen en boogfriezen stamt uit de tweede helft van de 12de eeuw. In de later verhoogde toren hangen twee door Gerhardt Schimmel gegoten klokken (1678 en 1680). In de 15de eeuw kwam eerst het met tufsteen beklede gotische koor tot stand en daarna het schip; vervolgens werd de toren opgehoogd. De kerk is hersteld in 1843.
Het interieur wordt in de zijbeuken gedekt door kruisribgewelven en in het middenschip en koor door een houten koofplafond; de gebeeldhouwde kraagstenen van de verdwenen kruisgewelven zijn nog aanwezig. In de noordbeuk bevindt zich een muurschildering van een abt (1566). Tot de inventaris behoren een preekstoel met dooptuin (midden 17de eeuw), diverse oude grafzerken - waaronder die van Anna van Appelthorn (†1693) -, het rouwbord voor Andries baron Schimmelpenninck van der Oye (†1776) en het door C.F.A. Naber gebouwde orgel (1843; gerestaureerd in 1983).
De Olde Wheme (Schoolstraat 31) is de voorm. pastorie, gebouwd rond 1843 in neoclassicistische vormen.
De voorm.
Geref. kerk (Enkweg 1)
Voorst, Herv. kerk
is een zaalkerk uit 1896. Het ingangsportaal en de vensteromlijstingen zijn echter nog uitgevoerd in de vormen van de Willem II-gotiek. De pastorie (Rijksstraatweg 108) stamt uit circa 1870.
Scholen. De openbare lagere school (Schoolstraat 14), een middengangschool met neoclassicistische details, dateert uit 1908. De Chr. basisschool (Kerkstraat 27) is een drieklassige school uit circa 1910 met aangebouwde onderwijzerswoning.
Woonhuizen. Vroeg-19de-eeuws is het eenlaagspand
Rijksstraatweg 34, dat heeft gediend als tolhuis. Voorbeelden van eenlaagse dorpshuizen zijn verder
't Keizershof (Binnenweg 1; circa 1860) en
Rijksstraatweg 100 (circa 1870) met wenkbrauwen. Rijker is het uit circa 1880 daterende, tweelaagse gepleisterde neoclassicistische herenhuis
Enkstein (Rijksstraatweg 102), met portiek op dorische zuilen. Jugendstildetails
Voorst, Geref. kerk