Vierakker
(gemeente Vorden)
Dorp, ontstaan nabij de 14de-eeuwse havezate 't Suideras. In de 19de eeuw ontwikkelde zich rond het huis, ten noorden van de Baaksche Beek, een katholieke enclave. Aan de zuidzijde ontstond het overwegend protestantse dorp Wichmond.
De Herv. kerk (Dorpsstraat 16, Wichmond) dateert uit 1855. Het is een brede neoclassicistische zaalkerk met geveltoren. Het orgel is in 1867 met ouder pijpwerk gebouwd door de Gebr. Knipscheer. De eveneens rond 1865 gebouwde pastorie (Dorpsstraat 18) zou ook als openbare lagere school dienst hebben gedaan.
Vierakker, R.K. St.-Willibrorduskerk en pastorie
De R.K. St.-Willibrorduskerk (Vierakkersestraatweg 31) is een driebeukige neogotische hallenkerk met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met slanke traptoren en ingesnoerde spits. De kerk verrees in 1868-'69 naar plannen van H.J. Wennekers in opdracht van A.A.J.C. baron van der Heyden. Tegen de zuidzijde staat een kapel met inwendig een zangkoor. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven en heeft nog zijn originele polychromie (1881, C. Lindsen). De inventaris is gemaakt door het Bernulphusgilde; voornamelijk naar ontwerp van F.W. Mengelberg. Het orgel is in 1873 gebouwd door G. Elberink met een kast van atelier Mengelberg.
De forse neogotische pastorie (Vierakkersestraatweg 33) en het neoclassicistische kostershuis (Vierakkersestraatweg 29) zijn beide in 1870 gebouwd naar plannen van H.J. Wennekers; het patronaatsgebouw St. Ludgerus (Vierakkersestraatweg 37) stamt uit circa 1900. Het kerkhof bevat een neogotisch baarhuisje (1870), een kruisbeeld (1870, atelier F.W. Mengelberg) en de grafkelder van A.A.J.C. van der Heyden (†1879) en J.M. van Voorst tot Voorst (†1933).
't Suideras (Vierakkersestraatweg 34) is een imposant landhuis uit 1890-'92, gebouwd nabij het in 1891 gesloopte middeleeuwse Suideras. Het in rijke neorenaissance-stijl uitgevoerde huis heeft een uitgebouwde middenpartij en een hoektoren met knobbelspits, aan de onderzijde voorzien van een veranda. G.A. Ebbers maakte het ontwerp voor J.M. baronesse van Voorst tot Voorst, douairière van A.A.J.C. baron van der Heyden. Het rijke interieur is uitgevoerd in neorenaissance-stijl, maar heeft ook