vormen. De gebrandschilderde ramen zijn van F. Nicolas (1887). Van de inventaris stammen alleen de kruiswegstaties uit de bouwtijd. In 1978 zijn opnieuw neogotische altaren (F.W. Mengelberg) geplaatst, afkomstig uit het Van Nispenhuis te Amsterdam. Voor de kerk staat het in 1945 door H. van Remmen ontworpen monument ‘Steenderen blijft Steenderen’.
Het raadhuis (Burg. Smitstraat 2) is ontstaan door verbouw van een herenhuis. Het kreeg in 1952 zijn huidige uiterlijk in de vormen van de wederopbouwarchitectuur naar plannen van A. Warnaar en S. van der Wal.
Woonhuizen. Het neoclassicistische eenlaagspand De Wheeme (Wheemeweg 5) stamt uit circa 1870, evenals Landlustweg 27, een herenhuis met aangebouwde kamer. Het uit 1893 daterende Meestershuis (Bronkhorsterweg 22) heeft eclectische details. Uit circa 1910 dateren het woon- en winkelpand Dorpsstraat 9a en het in ‘Um 1800’-vormen uitgevoerde herenhuis Steenhorst (J.F. Oltmansstraat 10).
Het hotel-restaurant J.F. Oltmansstraat 5 stamt uit de 19de eeuw en is in 1888 met een schuur uitgebreid. De aanbouw in jugendstil-vormen dateert uit 1906.
Boerderijen. Het hoge, in oorsprong 16de-eeuwse, huis Spijker (Spaensweertweg 2) maakt zeker sinds de 19de eeuw deel uit van een boerderij. De achtergevel van de vroeg-19de-eeuwse boerderij J.F. Oltmansstraat 7 bevat een 17de-eeuws leeuwenmasker. De midden-19de-eeuwse boerderij De Vree (J.F. Oltmansstraat 17) heeft een gepleisterd eenlaags voorhuis. Uit 1884 stamt de forse tweekapsboerderij Heeckerenskolk (Toldijksweg 3). Het voorhuis van de boerderij J.F. Oltmansstraat 8 is rond 1910 in kalkzandsteen opgetrokken.
De windmolen ‘Bronkhorstermolen’ (Emmerweg 1) is een ronde beltmolen voorzien van een met riet gedekte houten kap. De korenmolen is in 1844 gebouwd voor C. Breukink en W.H. Kets - ter plaatse van een dat jaar afgebrande standerdmolen - en in 1960 gerestaureerd.
Het
trafohuisje (bij Bronkhorsterweg 2) werd rond 1922 gebouwd in expressionistische vormen naar plannen
Olburgen bij Steenderen, R.K. St.-Willibrorduskerk
van J. Gratama en G. Versteeg.
De R.K. St.-Willibrorduskerk van Olburgen (Olburgseweg 4), gelegen ten zuidwesten van Steenderen, is een driebeukige neogotische pseudobasiliek met puntgevels boven de zijbeuktraveeën, een driezijdig gesloten koor en een brede westbouw bekroond door een overhoeks geplaatste toren met ingesnoerde spits. De kerk verrees in 1869 naar ontwerp F.W. Mengelberg met G. te Riele als uitvoerend architect. Het interieur wordt gedekt door kruisribgewelven, die rusten op achthoekige pijlers zonder kapitelen. De door het Bernulphusgilde vervaardigde inventaris is nog vrijwel compleet aanwezig; de altaren stammen uit 1876. De neogotische pastorie (Olburgseweg 2) op L-vormige plattegrond is in 1870 ontworpen door A. Tepe. Het kerkhof heeft een neogotische kapel annex baarhuisje en bevat het graf van Dorothea Visser (†1876), die gedurende haar leven regelmatig stigmata ontving.
Windmolen ‘De Hoop’ (Rhabergseweg 16), gelegen in het gehucht Rha ten zuidwesten van Steenderen, is een ronde beltmolen voorzien van een met riet gedekte houten kap. De korenmolen is in 1879 gebouwd voor W. Kanters, ter plaatse van een uit 1856 stammende voorganger, en in 1999 gerestaureerd.