Nijkerk, Landhuis De Neude
blokvomig ‘corps de logis’, dat waarschijnlijk uit de 18de eeuw dateert. Het landhuis bezit een oude kelder met kruisgewelven op een middenpijler. Bij een verbouwing in de eerste helft van de 19de eeuw is het huis geheel gepleisterd en voorzag men de voorgevel van kantelen. In 1906 zijn de beide ronde hoektorens en de zijvleugel toegevoegd. Voor het huis ligt een brug met neogotische gietijzeren balustrade uit 1849. De landschappelijke aanleg loopt sinds 1906 ook aan de overzijde van de Putterstraatweg door. Sinds die tijd is in de buitenplaats ook De Berencamp opgenomen. In de weide tussen De Berencamp en Salentein staat een achthoekige bakstenen duiventil in neogotische stijl. Het landhuis
De Neude (Slichtenhorsterweg 30) verrees in 1927 in traditionalistische vormen naar ontwerp van D.F. Slothouwer. Het interieur en het exterieur verwijzen in hun vormen naar een 17de-eeuwse voorganger, waarvan in het huis de kelders nog resteren. De tuinaanleg is in 1972 gereorganiseerd door P. Broerse.
De voorm. herberg-boerderij ‘Groot Hennekeler’ (Bloemendaalseweg 2) is een 17de-eeuwse hallenhuisboerderij met dwars, deels onderkelderd, voorhuis. De boerderij is in de 18de eeuw verbouwd. Het interieur bevat twee oude betegelde schouwen.
Tabakspakhuizen. Van de vele tabakspakhuizen bleven slechts enkele bewaard: Westkadijk 2, met de jaartalankers ‘1769’, het mogelijk laat-18de-eeuwse pakhuis Kleterstraat 1 en het uit circa 1800 daterende pakhuis aan de Catharinastraat (tegenover nr. 1).
Het station (Willem Alexanderplein 18) is een langgerekt gebouw uit 1863, gebouwd als station 1e klasse van de Nederlandsche Centraal-Spoorwegmaatschappij. Het naar plannen van H.J. Kamperdijk in eclectische vormen uitgevoerde gebouw heeft een verhoogd middendeel en twee lagere zijvleugels, die in 1903 zijn verlengd.
De watertoren (Westkadedijk 7) verrees in 1898 naar ontwerp van F.A. de Jongh. De toren vertoont chaletstijl- en neorenaissance-elementen. De uitkragende bovenbouw bevat een stalen Intzereservoir.
De voorm. drukkerij ‘Callenbach’ (Venestraat 46-48) is een drukkerij met aan de straatzijde twee kantoorgebouwen. Het neoclassicistische rechter pand was waarschijnlijk rond 1900 het woonhuis van de eigenaar. Het linker pand met plat dak kwam in 1928 tot stand naar ontwerp van H.A. Pothoven in de vormen van het zakelijk expressionisme.
Boerderijen. In de omgeving van het dorp ligt een groot aantal karakteristieke, over het algemeen oude hallenhuisboerderijen, vooral in de buurtschappen Appel en Slichtenhorst en langs de Bunschoterweg. De boerderij
Ehrental (Slichtenhorsterweg 69) stamt uit 1622 en heeft een opkamer met een 17de-eeuws venster. Het interieur bevat een betegelde schouw en een betimmering in de ‘heerd’. De deel is vernieuwd in 1882. De kern van
Klein Ehrental (Slichtenhorsterweg 71) is uit 1676, maar de boerderij heeft nu een vroeg-19de-eeuws uiterlijk. De gepleisterde voorgevel van de boerderij
Westphalingsgoed (Slichtenhorsterweg 57) is voorzien van de jaartalankers
Nijkerk, Nijkerkergemaal
‘1696’. Het voorhuis van de in oorsprong 17de-eeuwse boerderij
Schavenow (Barneveldseweg 119) is rond 1820 gemoderniseerd en bevat een fraaie ‘heerd’ met betegelde schouw en betimmeringen. Het exterieur van de stal is in 1877 vernieuwd. Het woongedeelte van
Fratersgoed (Bunschoterweg 22) is 17de-eeuws; de huidige deel is in 1819 opgetrokken.
Groot Ehrental (Barneveldseweg 123) is in oorsprong waarschijnlijk ook 17de-eeuws, maar de voorgevel is rond 1850 vernieuwd.
Uit de 18de eeuw stammen de boerderijen Groot Proevegoed (Appelsestraat 42), De Ahof (Appelsestraat 25) - met een in 1852 vernieuwde deel -, Schardepot (Barneveldseweg 127), Balkenschoten (Barneveldseweg 122), Huissteen (Bloemendaalseweg 11) en Bouwman (Slichtenhorsterweg 67), met een deels in 1884 vernieuwde achtergevel. De hallenhuisboerderij Bunschoterweg 32 dateert blijkens een jaartalsteen aan de stalzijde uit 1778. De gevel van het woongedeelte wordt bekroond door een opzetstuk met gebogen fronton en heeft een deuromlijsting uit 1808. Veel jonger is de rond 1920 gebouwde boerderij Zeldenrust (Voorthuizerweg 28) met een karakteristieke erfindeling met bakhuisje, schuur, hooibergen en kippenhok. Bunschoterweg 38 is een 17de-eeuwse krukhuisboerderij met wolfdak, waarvan de stal is vernieuwd.
Het Nijkerkergemaal (Zeedijk 6), gelegen ten noorden van Nijkerk, bestaat