Kerkdriel
(gemeente Maasdriel)
Dorp, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een stroomrug van de Maas. Kerkdriel wordt voor het eerst vermeld in 815. De nederzetting ontwikkelde zich tot een dorp met drie min of meer aan de dijk parallel lopende wegen. Kerkdriel liep grote schade op in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is het dorp flink in westelijke richting uitgebreid.
De Herv. kerk (Teisterbandstraat 3) is een recht gesloten zaalkerk met aanbouwen en een terzijde geplaatste toren met balustrade en opengewerkte klokkenstoel. De kerk verrees in 1952-'53 naar ontwerp van H.A. en G. Pothoven ter vervanging van een in 1945 verwoeste kerk.
De
R.K. St.-Martinuskerk (Kerkstraat ong.) is een pseudobasiliek met halfronde apsis, voorhal, terzijde geplaatste achthoekige doopkapel en een vrijstaande klokkentoren. De kerk kwam in 1953-'55 tot stand ter vervanging van een kerk uit 1829. Het ontwerp in traditionalistische stijl van J. Deur en C. Pouderoyen is geïnspireerd op Byzantijnse vormen. De voorm pastorie (Kerkstraat 41) is een dwars huis uit circa 1830 met
Kerkdriel, Raadhuis
Kerkdriel, Chr. lagere school
jonger achterhuis. Op het zadeldak staat een dakruiter.
Het voorm. raadhuis (Mgr. Zwijsenplein 2) is gebouwd in 1887-'88 naar ontwerp van D. Semmelink. Het rijk gedecoreerde neorenaissance-gebouw heeft een souterrain en een dubbele bordestrap en wordt bekroond door een klokkentoren met ui-vormige bekroning.
De voorm. Chr. lagere school (Teisterbandstraat 40) is in 1893 gebouwd met chaletstijl-elementen en een torenvormige ingangspartij met klokkenstoel. Het linker bouwdeel was de onderwijzerswoning; in het haakse rechter bouwdeel bevonden zich de lokalen. De uitbreiding aan de achterzijde kwam in 1923 tot stand naar plannen van H.A. Pothoven.
Het voorm. postkantoor (Kerkstraat 18-20) is in 1905 gebouwd naar een ontwerp van E.G. Wentink met rationalistische- en jugenstil-vormen. De verdieping van het linker bouwdeel was ingericht als directeurswoning.
Woonhuizen. Het deels gepleisterde Huis Het Teisterbant (Teisterbandstraat 27) heeft een voorhuis met trap-