De R.K. St.-Pancratiuskerk (Hofstraat 2) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek met een door zijkapellen geflankeerd koor en een toren van vier geledingen met ingesnoerde naaldspits. Koor, kapellen en dwarsschiparmen zijn driezijdig gesloten. De kerk verrees in 1895-'97 naar plannen van A. Tepe ter plaatse van een voorganger uit 1803. In de toren hangen drie door Geert van Wou gegoten klokken (1496). Tot de inventaris uit de bouwtijd behoren het door W. Mengelberg vervaardigde hoofdaltaar en meubilair en het orgel van M. Maarschalkerweerd.
Het voorm. klooster St. Bonifatius (Emmerikseweg 13) is een fors drielaags gebouw met vier vleugels rondom een binnenplaats, gebouwd in 1908-'09 voor Duitse jezuïeten. De Akense architect Keucken ontwierp het klooster met neogotische details en de kapel in neoromaanse vormen. Het is een goed voorbeeld van een zogeheten ‘Kulturkampf’-klooster. In 1937 kwam het in bezit van de Witte Paters en in 1958 van de Salesianen van Don Bosco. Sinds 1974 biedt het onderdak aan het museum ‘Gouden handen’. In de voorm. kloostertuin bevindt zich een processiepark met een kapel en kruiswegstaties met Duitse opschriften.
Verdedigingswerken. Van de laat-15de-eeuwse aarden wal met wachttorens zijn aan de noordkant enkele resten bewaard gebleven. De vierkante waltoren en de ‘Hondenhut’ (Muntwal 2) - een 15de-eeuws wachthuis - zijn niet oorspronkelijk maar herbouwd in resp. 1928 en in 1942.
Het stadhuis (Marktstraat 2) is een rijzig laat-gotisch pand met zadeldak tussen tuitgevels en een slanke achtkantige traptoren voorzien van een helmbekroning met koepeltje. Daarin hangt een klok uit 1526, gegoten door Segewinus Hatiseren. Het stadhuis is waarschijnlijk in 1526-'31 gebouwd. Het heeft een kelder met tongewelven. Het gebouw is in 1914-'17 ingrijpend gerestaureerd door Jac. van Gils en in 1987 aan de achterzijde aanzienlijk uitgebreid.
De voorm. munt (Muntwal 1) is een laat-gotisch dwars pand met zadeldak tussen trapgevels met ezelsruggen. Het werd begin 16de eeuw gebouwd en in 1968 gerestaureerd.
's-Heerenberg, Stadhuis
Douanekantoren. Emmerikseweg 11 is een pand met chalet- en neorenaissance-elementen. Het rond 1911 als belastingkantoor voor invoerrechten gebouwde pand werd later marechausseekazerne. Het even oude pand Emmerikseweg 15 was oorspronkelijk kantoor en woning voor notaris Calshoven, later was het grenskantoor.
De openbare lagere school (Oudste Poortstraat 22) is een vierklassige school met onderwijzerswoning, gebouwd in 1893 door H.J.L. Ovink en kort daarop uitgebreid met twee lokalen.
De Boetselaersborg (Het Kattenburg 6) is een L-vormig adellijk huis met achtkantige traptoren. Volgens de gedenksteen werd het in 1550 gesticht door Daem en Hector, bastaardzonen van Willem III van den Bergh. Willem Jacob van Boetzelaer liet het huis in 1632 ingrijpend verbouwen. Begin 19de eeuw kreeg het zijn huidige aanzien, waarna nog in 1927 en 1945 herstellingen zijn uitgevoerd.
Woonhuizen. Enkele van de woonhuizen in 's-Heerenberg hebben nog een laat-middeleeuwse oorsprong. Het beste voorbeeld is het
Hajeniushuis (Oudste Poortstraat 7), een dwars huis met hoog zadeldak tussen puntgevels met restanten van muizetandlijsten. Het dateert uit het begin van de 16de eeuw en is eind 18de eeuw verbouwd. Een 16de-eeuwse oorsprong hebben ook
Hofstraat 8, het huis
In de Lantscroon (Molenstraat
's-Heerenberg, Kaatsbaan
12) en de
Oude Pastorie (Muntwal 7), maar deze laatste is in 1941 vrijwel geheel herbouwd. De voorm. Herv. pastorie,
Hofstraat 1, is een sober neoclassicistisch pand uit 1857. In 1870 herbouwd is het iets rijkere en gepleisterde
Johannes van Esserenhuis (Marktstraat 3). Het uit 1871 stammende pand
Walstraat 3 heeft als synagoge dienst gedaan. Eclectisch in details is het forse herenhuis
Oudste Poortstraat 15. Het dubbele herenhuis
't Olde Posthuus (Marktstraat 9-11) uit circa 1905 heeft neorenaissance- en jugendstildetails. De eenlaagspanden
Muntwal 11-23 zijn in 1939 in traditionalistische vormen gebouwd naar plannen van Th.J. van Ditshuizen.
De voorm. kaatsbaan (Gaarde 2-4) is een langgerekt 16de-eeuws gebouw met hoog schilddak, dat later is verbouwd tot vier woningen.
De windmolen (Zeddamseweg 79) is een ronde beltmolen zonder wiekenkruis, voorzien van een met dakleer gedekte houten kap. In 1829 liet A. von Hohenzollern-Sigmaringen, heer van Bergh de molen bouwen door molenmaker J.F. Ubbing. Daarbij gebruikte men baksteen, afkomstig van de in die tijd gesloopte stadspoorten van Emmerik.
Azewijn. Dorp gelegen ten oosten van 's-Heerenberg. De R.K. St.-Mattheuskerk (Mattheusplein 1) is een driebeukige pseudobasiliek met een toren van drie geledingen met tentdak. De kerk ontstond in 1890-'91 naar plannen van G. te Riele. Na verwoesting in 1945 kwamen in 1950-'51 het huidige schip en koor tot stand naar plannen van A.J.M. Vosman. Het kerkhof bevat een kruisigingsgroep en een neogotisch grafteken voor F. Hoegen (†1888) met engel.