Hedel
(gemeente Maasdriel)
Dorp, ontstaan op een stroomrug van de Maas. De nederzetting wordt in 815 voor het eerst vermeld. Bij het in de 14de eeuw gestichte kasteel kwam een klein dorp tot ontwikkeling. In de 19de eeuw kreeg Hedel het karakter van een rond esdorp, met bebouwing langs de Maasdijk, de Koningin Wilhelminastraat en de huidige Blankenstein-Korenstraat. In de Tweede Wereldoorlog is het dorp zwaar beschadigd. De wederopbouw vond plaats langs de bestaande wegen.
Kasteel Hedel (bij Koningin Wilhelminastraat 6). Van dit in 1804 gesloopte kasteel zijn in de jaren tachtig van de 20ste eeuw de funderingen in het zicht gebracht. Het oudste deel was een woontoren uit circa 1325. Verder had het kasteel twee woonvleugels aan een binnenplein met een poortgebouw en twee ronde hoektorens. Met de bouw van het zogenoemde Neerhuizing (voorburcht) in 1653 werd de grootste omvang bereikt; de Neerhuizing is in de Tweede Wereldoorlog verwoest.
De Herv. kerk (Kerkstraat 15), oorspronkelijk gewijd aan St. Willibrordus, is rond 1640 opgetrokken op de funderingen van het koor en transept van een voorganger. De T-vormige kerk heeft een driezijdig gesloten koor en een achtzijdige klokkentoren met hoge ingesnoerde spits. De toegang in de zuidgevel en de houten venstertraceringen dateren van een verbouwing in 1836. Het interieur wordt gedekt door tongewelven met trekbalken. De kerk bevat een preekstoel uit circa 1640.
De R.K. St.-Willibrorduskerk (Koningin Wilhelminastraat 4) is een pseudobasilikale kerk met hoger, blokvormig koor en een breed en hoog westportaal, bekroond door een dakruiter met peervormige spits. De kerk verrees in 1948-'49 in traditionalistische vormen naar ontwerp van C.H. de Bever. De pastorie dateert uit 1879.
Bruggen. De oorspronkelijk in 1867-'70 gebouwde spoorbrug over de Maas is na schade in de Tweede Wereldoorlog herbouwd in 1946. In 1978 is er een nieuwe brug naast gelegd en heeft men het spoor verdubbeld. De verkeersbrug over de Maas dateert uit 1937 en maakt deel uit van de Rijksweg Utrecht- 's Hertogenbosch. Ook deze stalen boogbrug met lange aanbruggen over de uiterwaarden is na oorlogsschade hersteld.
Het gemaal aan de Lieshaven (Blankensteyn ong.) dateert uit circa 1937. Het achthoekige, torenvormige pompgebouw met overstekend tentdak staat op een rechthoekig betonnen basement met aan de havenzijde een inlaat tussen betonnen muren.