Drempt
(gemeente Hummelo en Keppel)
Dorp, ook wel Voordrempt genoemd, ontstaan op een rivierduin waarlangs tot de 11de eeuw de Oude IJssel stroomde. Iets afzijdig van de middeleeuwse kerk kwam in de 19de eeuw lintbebouwing tot stand.
De Herv. kerk (Kerkstraat 1), oorspronkelijk gewijd aan St. Georgius, is een driebeukige pseudobasiliek met een smaller driezijdig gesloten koor en een toren van vier geledingen met ingesnoerde spits. De romaanse toren stamt uit de 12de eeuw en wordt geleed door lisenen, keper- en rondboogfriezen. In de toren hangen klokken van F. Simon (1637), Hendrik ter Horst (1646) en P. Seest (1765). In de 15de eeuw werd het huidige laat-gotische koor gebouwd, evenals de beide recht gesloten zijkapellen aan weerszijden van de westelijke koortravee. Begin 16de eeuw volgde de vervanging van het oude schip. In 1868 heeft men de kerk verbouwd en gepleisterd. Deze bouwfase is na oorlogsschade grotendeels teniet gedaan bij het herstel in 1955-'59. Toen zijn ook de kruisribgewelven herbouwd. Tot de inventaris behoren een priesterzerk (1558) en een orgel met het wapen van Van Rouwenoort (1777).
Achterdrempt. Van dit dorp ten noorden van Drempt kwam de lintvormige kern in de 19de eeuw tot ontwikkeling. De
R.K. St.-Willibrorduskerk (Zomerweg 19) is een driebeukige kerk met recht gesloten koor en een
Drempt, Herv. kerk
onversierde toren met ingesnoerde spits, gebouwd in 1935-'36 ter vervanging van een voorganger uit 1859. Het ontwerp in de vormen van de Delftse school is van H.C.M. van Beers. De
boerderij Roomstraat 19 heeft een dwars voorhuis en is boven de deeldeuren gedateerd ‘1797’.