den schouwen en stucwerkplafonds. Bij de voorburcht zijn de oorspronkelijke hoek- en poorttorens in de 17de eeuw verdwenen. Het oostelijke bouwhuis heeft men - blijkens een gevelsteen - in 1572 herbouwd; het gebouw is voorzien van schoudergevels. Het westelijke bouwhuis kreeg zijn huidige aanzien bij een vergroting tussen 1652 en 1686. Tot het complex behoren nog enkele bijgebouwen. De voorm. rentmeesterwoning (Landgoed 1) is een laat-17de-eeuws L-vormig eenlaagspand. De uit 1897 daterende rentmeesterswoning (Smidsallee 18) is uitgevoerd in cottage-stijl naar plannen van de Engelse architect W.S. Weatherly. Het smederijcomplex (Hoofdstraat 136), voorzien van pseudomaniëristische schoudergevels, kwam in 1910 tot stand naar ontwerp van G.J. Uiterwijk. De stallen (Landgoed 2) zijn in 1914 gebouwd op een U-vormige plattegrond; de binnenplaats wordt aan de voorzijde door een muur afgesloten. De parkaanleg stamt uit het eerste kwart van de 18de eeuw en heeft nog kenmerken van de oorspronkelijke geometrische aanleg. In die tijd is ook de ‘Middachter Allee’ tussen De Steeg en Ellecom aangelegd; na de Tweede Wereldoorlog is de allee opnieuw ingeplant. Vooral de noordzijde van het park heeft men eind 18de eeuw in landschappelijke stijl omgevormd. Dat deel kreeg in 1908, naar plannen van R.E. André, weer een meer formele aanleg met behoud van landschappelijke kenmerken. H.A.C. Poortman ontwierp de vanaf 1901 rondom het huis weer aangelegde formele tuin, die in
1926 werd uitgebreid met een tweede rosarium. De tuin bevat een openluchttheater en een oranjerie (circa 1820).
De R.K. kerk O.L. Vrouw Hemelvaart (Hoofdstraat 15) is een zaalkerk met ingangsportiek en terzijde geplaatste toren. Deze kerk met lichtexpressionistische details verrees in 1928 naar ontwerp van J. Stuyt ter vervanging van een voorganger uit 1877. Het interieur bevat kruiswegstaties (1929) van S. Stordian.
Raadhuizen. Het uit circa 1870 stammende herenhuis
Oud Raadhof (Hoofdstraat 4-6) werd in 1893 als raadhuis in gebruik genomen en kreeg rond 1910 een portico. Ernaast verrees in
De Steeg, Postkantoor
1908-'09 een nieuw raadhuis,
Hoofdstraat 8, in rationalistische vormen naar plannen van W.F.C. Schaap. In 1928 kwam een uitbreiding met een nieuwe raadszaal tot stand. Het huidige raadhuis bevindt zich sinds 1978 in een verderop gelegen nieuw gebouw.
De voorm. openbare lagere school (Diepesteeg 2) is rond 1900 gebouwd als een tweeklassige gangschool met aangebouwde onderwijzerswoning.
Het postkantoor (Hoofdstraat 21) uit 1905-'06 is opgetrokken naar plannen van G.J. Uiterwijk in opdracht van W.C.Ph.O. graaf Bentinck, eigenaar van kasteel Middachten. De in vakwerk uitgevoerde bovenbouw geeft het een schilderachtig karakter.
Rhederoord (Parkweg 19) is een in oorsprong 17de-eeuws landhuis, dat in 1745 in opdracht van Willem Reinier Brantsen werd herbouwd tot een landhuis met aan de noordzijde een fors middenrisaliet met attiekverdieping. Het ontwerp voor de herbouw was wellicht van Leendert of Hendrik Viervant, maar waarschijnlijker van Gerrit Ravenschot. Begin 19de eeuw liet P.J.Th. Brantsen aan de noordzijde een doorgaande, driezijdige uitgebouwde, ingangspartij met bordes en een zuilenportiek optrekken. Naar plannen van J.W. Hanrath en in opdracht van N.J.H. van Hasselt kreeg het huis in 1911 zijvleugels en aan de zuidzijde halfronde zuilenportieken. Het landhuis bevat enkele interieurs in empire-vormen.
De eerste tuinaanleg zou in 1770 tot stand zijn gekomen naar plannen van J.G. Berger. In 1797 volgde een door J.P. Posth ontworpen landschappelijke aanleg met weidse uitzichten. De ijskelder, die oorspronkelijk werd bekroond door een tuinkoepel, is vermoedelijk ook uit die tijd. Naar plannen van C.E.A. Petzold kwam in 1868 aan de zuidzijde van het huis onder meer een terras tot stand. De tuinaanleg - met zeldzame bomen zoals sequoia's en ceders - is in 1912 door L.A. Springer gereorganiseerd. De tuinmanswoning (Parkweg 17) en het voorm. koetshuis met dienstwoningen (Parkweg 27) zijn rond 1911 gebouwd naar ontwerp van J.W. Hanrath in nieuw historiserende stijl.
Woonhuizen. Laat-17de-eeuws zijn de diepe huizen Hoofdstraat 30 en Hoofdstraat 34. Deze sober vorm gegeven eenlaagspanden met forse zadeldaken waren oorspronkelijk dienstwoningen voor kasteel Middachten. Ze zijn in 1964 gerestaureerd. Het dwarse eenlaags huis Ortrud (Hoofdstraat 17) is begin 19de eeuw gebouwd en heeft een neoclassicistische deuromlijsting. Eclectische vormen vertoont de rond 1880 gebouwde notabelenwoning Kastanjeoord (Hoofdstraat 58-80). De neorenaissance-villa Boschlust (Diepesteeg 40) verrees in 1897 voor P.J. de Visser, waarschijnlijk naar plannen van W. Honing. Jugendstil-details heeft het in 1904 voor M.A.M. Viruly gebouwde huis Rhederpark (Hoofdstraat 38), voorzien van een gezwenkte topgevel tussen twee helmvormig bekroonde torentjes. De villa Veluwezoom (Hoofdstraat 2) uit circa 1908 vertoont eveneens jugendstil-invloeden. De uit 1909 daterende villa Klein Duimpje (Diepesteeg 42) is opgetrokken in nieuw historiserende stijl naar plannen van J.W. Hanrath; het tuinontwerp is van L.A. Springer.
De arbeiderswoningen Bentincklaan 4-19 kwamen in 1919 tot stand voor de ‘Stichting tot Woningbouw De Steeg’, die was opgericht op initiatief van W. graaf Bentinck en Waldeck Limpurg. De in een U-vorm geplaatste eenlaagspanden met rieten daken zijn gebouwd naar ontwerp van G.J. Uiterwijk.
Het voorm. pension Hoofdstraat 48 dateert uit circa 1870. Het rijzige neoclassicistische pand met verhoogde mid-