Braamt
(gemeente Bergh)
Dorp, ontstaan in de 19de eeuw aan de noordoostrand van een stuwwal.
De R.K. O.L. Vrouwe van Altijddurende Bijstand (Langestraat 18) is een driebeukige kruisbasiliek zonder toren, gebouwd in 1948-'49 in traditionalistische vormen naar plannen van A.J.M. Vosman.
Windmolen ‘De Braamtse Molen’ of ‘Koendersmolen’ (Zeddamseweg 5) is een ronde stenen grondzeiler voorzien van een met dakleer gedekte houten kap. J.W. Kelderman liet de molen in 1856 bouwen ter plaatse van een uit 1830 stammende voorganger. Bij de restauratie in 1964 kreeg de molen een halfsteens ommanteling.
De Kemnade (De Kemnade 1), gelegen ten noordoosten van Braamt aan de Oude IJssel, is een voorm. havezate, die voor het eerst wordt genoemd in 1418. Bewaard gebleven is een uitwendig zestienhoekige en inwendig ronde toren uit de eerste helft van de 16de eeuw met natuurstenen banden. Van de twee boven elkaar gelegen kelders wordt de onderste gedekt door zes bogen, die op een achtkantige middenpijler rusten. Het bijbehorende woonhuis is 1957 gebouwd op oudere kelders.
Kilder. Dorp ten noordwesten van Braamt. De R.K. Johannes de Doperkerk (Hoofdstraat 8) is een driebeukige neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits, gebouwd in 1885-'86 naar plannen van A. Tepe. De windmolen ‘Rembrandt’ (Molenweg 10) - vroeger ‘De Vos’ genoemd - is een ronde stenen beltmolen zonder wiekenkruis, gebouwd in 1882 ter plaatse van een voorganger uit 1854. Na stormschade is de molen in 1925 herbouwd met onderdelen van de uit 1593 stammende molen ‘Rembrandt’ uit Hazerswoude. De molen is onderdeel van een graanmalerij.