Onderdendam, Woonhuizen Middelstummerweg (1980)
is later vaak verbouwd. In de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw diende het ook als herberg.
Het voorm. kantongerecht (Middelstummerweg 1) is een deels onderkelderd, dwars tweebeukig pand met afgewolfde zadeldaken. Een haakse achtervleugel is deels over het Winsumerdiep gebouwd. In deze achtervleugel bevond zich de rechtszaal en daaronder de gevangenis. In 1884 werd het kantongerecht overgebracht naar Bedumerweg 48, een 19de-eeuws dwars pand waarvan de oorspronkelijke verdiepeing in de 20ste eeuw is verwijderd. Dit pand heeft tot 1935 als kantongerecht gediend.
Woonhuizen. Langs het Winsummer- en Boterdiep staan verschillende interessante huizen. Boterdiep Oostzijde 1 is een uit de eerste helft van de 19de eeuw daterend herenhuis voorzien van een dwarse voorbouw met schilddak. Boven de ingang bevindt zich een uitgebouwde kamer. Het gepleisterde pand Uiterdijk 18, met souterrain, beletage en schilddak, werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw in eclectische stijl. De ingang is voorzien van een omlijsting en een hardstenen trap. Middelstumerweg 9 is een gepleisterd eenlaags pand op T-vormige plattegrond, met ingangsrisaliet en haakse schilddaken. Het is vermoedelijk rond 1865 gebouwd als woning voor de kantonrechter. De gevels van de dwarsvleugel hebben een blokbepleistering. De ernaast gelegen voorm. stalling is nu ingericht als catechisatieruimte. Vooral langs de Bedumerweg zijn in de tweede helft van de 19de eeuw vrijstaande eenlaags rentenierswoningen gebouwd; interessante voorbeelden zijn Bedumerweg 6, 8, 20, 28 en 32, en ook Rodeweg 6.
Het voorm. café ‘Vaarzicht’ (Uiterdijk 5) is een blokvormig pand met dwars schilddak en twee omlijste ingangen. Het kan in de kern uit de 17de eeuw dateren, maar is in de 18de en de 19de eeuw ingrijpend verbouwd. In de 17de en 18de eeuw werd het bewoond door de commissarissen van de trekschuit.
Bruggen. De draaibrug over het Boterdiep (bij Uiterdijk 3-5) dateert uit omstreeks 1900 en heeft gietijzeren versieringen aan de middenpijlers van de leuningen. Ten noorden van het dorp ligt een vroeg-20ste-eeuws hoogholtje over de Warffummermaar (bij Warffumerweg 16).
Poldermolen de ‘Zilvermeeuw’ (Winsumerweg 5), gelegen ten westen van Onderdendam, is een met riet gedekte achtkante bovenkruier op veldmuren, voorzien van een vijzel. De molen werd in 1870 gebouwd door molenmaker Hunse en is gerestaureerd in 1973-'74.
Boerderij Boterdiep O.Z. 13, gelegen ten zuiden van Onderdendam, is een monumentale boerderij van het Oldambster type uit 1894. Op het erf staan een bijschuur en stookhok uit de bouwtijd.
Het kerkhof van de Herv. kerk van Menkeweer (Warffummerweg ong.) ligt op een wierde ten noorden van Onderdendam. De kerk werd in 1843 gesloopt nadat in Onderdendam een nieuwe kerk was gebouwd. De oudste zerk dateert uit 1781 en bedekt het graf van mr. A.J. van Royen, de eerste voorzitter van het waterschap Hunsingo.