Smeerling bij Onstwedde, Boerderij Smeerling 15
spits. De kerk werd in 1869 gebouwd en kreeg in 1927 aan de westzijde een dwarse uitbouw.
Boerderijen. In het dorp en in de esgehuchten in de directe omgeving bevinden zich enkele belangwekkende boerderijen. Ter Wuppingerweg 19 is een boerderij van het Westerwoldse type met voorhuis en schuurdeel. De ingang bevindt zich in dit schuurdeel met houten voorschot. De grote boerderij Wessinghuizerweg 11A, eveneens van het Westerwoldse type, heeft een wellicht laat-17de-eeuws voorhuis zonder zaadzoldervensters. Rond 1800 is de boerderij uitgebreid en in de 20ste eeuw is de schuur verlengd. Wessinghuizerweg 15 is een grote boerderij van het Westerwoldse type met een gemetselde schuurtopgevel. Op de rand met de Veenkoloniën staat Ter Maars 4, een grote boerderij van het Oldambster type met omlijstte middeningang, zaadzoldervensters en een topgevel met de jaartalankers 1817. Van het Oldambster type zijn ook Dorpsstraat 24 (circa 1865), Dorpsstraat 13 (1872) en Brink 9 (1908).
Smeerling. Dit essenzwermgehucht ten zuidoosten van Onstwedde is een beschermd gezicht met een aantal boerderijen die de opeenvolgende fasen van het Westerwoldse type tonen. Het voorhuis van Smeerling 15 zou nog uit 1742 stammen en heeft tegelwanden en betimmeringen uit de bouwtijd. In 1867 kreeg de boerderij een Friese schuur met aan de voorzijde een houten voorschot. De ingang bevindt zich in de voorgevel van de schuur naast de baander. De 19de-eeuwse boerderij Smeerling 20 heeft een zelfde opbouw, maar is voorzien van zaadzoldervensters in het voorhuis. Smeerling 18, met nokanker voorzien van het jaartal 186?, is een jongere variant met de ingang in het voorhuis en het woon- en bedrijfsgedeelte onder één doorgaande nok. Andere goede voorbeelden zijn Smeerling 13 en 16.
Veenhuizen. Dit gehucht ten zuidwesten van Onstwedde heeft enkele 19de-eeuwse boerderijen van het Westerwoldse type, bijvoorbeeld de grote boerderij Veenhuizen 12. Het voorhuis heeft de ingang en een rij lage zaadzoldervensters, het bedrijfsgedeelte bevindt zich in het hoger opgaande schuurdeel. De vergelijkbare boerderij Veenhuizen 19 stamt in zijn huidige vorm uit circa 1890, maar heeft de ingang in het bedrijfsgedeelte. Woon- en bedrijfsdeel zijn onder een doorgaande nok gebracht.