Niebert
(gemeente Marum)
Wegdorp, ontstaan in de late middeleeuwen. Om het te onderscheiden van ('t) Olbert kreeg het de naam Niebert (Nieuwe Buurt). In de 19de eeuw was het een welvarend dorp dat enigszins een centrumfunctie had, maar het heeft zich in de 20ste eeuw niet verder ontwikkeld.
De Herv. kerk (Molenweg 90) is een gepleisterde, door lisenen gelede zaalkerk met recht gesloten koor en een dakruiter met achtzijdige ingesnoerde spits. Gezien de nissen in de oostwand heeft de kerk mogelijk een laat-gotische kern, maar het gebouw is in 1831 ingrijpend verbouwd, waarbij de huidige vensters en de dakruiter zijn aangebracht. Tot de kerkinventaris behoren een herenbank met overhuiving voorzien van een wapen (omstreeks 1700) en een door Jan Bitter ontworpen en door Casper Struiwig gesneden preekstoel (1743). De laatstgenoemde leverde ook het snijwerk in Lodewijk XIV-stijl van de uit 1743-'44 daterende orgeltribune en het orgelfront. De kerkvloer bevat grafzerken van de familie Iwema, waarvan de oudste uit 1601 dateren. Op het omringende kerkhof ligt een gietijzeren zerk uit 1873 voor R.L. Zuiderweg en A.J. Schuurman.
De Iwenastins (Aan 't Pad 15) is een gepleisterde kop-romp-boerderij, gelegen op een nog deels omgracht terrein. De huidige vorm is in 1847 ontstaan