Niehove
(gemeente Zuidhorn)
Wierdedorp met radiale structuur, ontstaan in de vroege middeleeuwen op een kwelderwal. Op de top van de wierde ligt de Herv. kerk met daaromheen een ringweg (Kerkstraat). Langs de de voet van de wierde loopt aan de noordzijde een tweede ringweg (Rikkerdaweg). Deze binnen- en buitenring zijn onderling verbonden met paden. Aan het eind van de vorige eeuw is een deel van de wierde afgegraven. De wierde is een beschermd gezicht.
De Herv. kerk (Kerkstraat 1) is een eenbeukige, driezijdig gesloten kerk voorzien van een dakruiter met slanke naaldspits. Het schip kwam in de 13de eeuw tot stand en kreeg in de 15de eeuw een driezijdige koorsluiting. De westgevel werd getuige de gedateerde sluitsteen boven de ingang in 1619 vernieuwd. In de dakruiter hangt een kleine 14de-eeuwse klok. Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel, een doophek, een avondmaalstafel en een bank met overhuiving voorzien van wapens, alle uit het eind van de 18de en het begin van de 19de eeuw. Het in 1908 in deze kerk geplaatste orgel werd in 1632 gebouwd voor de Herv. Kerk te Uithuizermeeden en in 1816 door J. Wenthin gewijzigd en in een nieuwe kast gevat.
Niehove, Sarrieshut
Woonhuizen. Langs de ringvormige Kerkstraat staan diverse karakteristieke eenlaags huizen, waaronder Kerkstraat 1-3, 6 en 10.
Café ‘De Eissenhof’ (Kerkstraat 4) werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd als eenlaags herberg met doorrit aan de rechterzijde. Omstreeks 1900 heeft men het pand verhoogd met een bovenzaal.
De sarrieshut (Molenpad 2) is een dwars eenlaagspand, waarschijnlijk uit de 18de eeuw, met boven de ingang een gevelsteen met de afbeelding van een molen.
Boerderij ‘Wester Pama’ (Gaaikemaweg 10), gelegen ten westen van Niehove, dateert uit omstreeks 1870. Het is een kop-hals-romp-boerderij waarvan het dwars geplaatste voorhuis met schilddak is uitgevoerd.