Godlinze
(gemeente Delfzijl)
Wierdedorp met een radiale structuur, ontstaan in de vroege middeleeuwen. Centraal op de omgrachte wierde staat de kerk. De dubbele ringweg en de radiale verbindingsstraten zijn nog goed herkenbaar. De bebouwing bestaat uit eenvoudige eenlaags panden en enkele boerderijen.
De
Herv. kerk (Hoofdweg 36), oorspronkelijk gewijd aan St. Pancratius, is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een toren van vier geledingen met zadeldak. De onderste, van spaarvelden voorziene, torengeleding stamt uit de 12de eeuw. Volgens gevelstenen dateren de drie overige geledingen uit 1554 en zijn er herstellingen en wijzigingen uitgevoerd in 1703, 1714 en 1885. In de toren hangt een klok uit 1435. De toren stond aanvankelijk los van de kerk maar is daar later mee verbonden. Het schip kwam in de eerste
Godlinze, Herv. kerk, interieur (1988)
helft van de 13de eeuw tot stand, en de koorsluiting in de tweede helft van die eeuw. Bij een kerkrestauratie in 1984-'87 heeft men de in 1865 aangebrachte bepleistering verwijderd.
Het interieur wordt overdekt door meloenvormige koepelgewelven. Op de gewelven zitten interessante schilderingen gemaakt in de 13de tot en met de 16de eeuw. Uit de romano-gotische periode eeuw dateren de fragmenten van baksteenimitaties. Verder zijn er schilderingen met laat-gotische en renaissancemotieven en figuratieve afbeeldingen van de heilige Catharina, Maria met het Christuskind en enkele heren in Spaanse kledij. Uit 1571 dateert een grote geschilderde cartouche, waarin staat vermeld dat de kerk toen hersteld en beschilderd is. Volgens een gedenksteen heeft men in 1865 naar plannen van J.C. Bolmeijer wijzigingen in het koor aangebracht, waarbij tussen koor en schip een scheidingsmuur met rondboogdoorgang is aangebracht. In het koor bevindt zich een sacramentshuisje uit de eerste helft van de 15de eeuw. Tot de kerkinventaris behoren twee herenbanken; de ene stamt uit de tweede helft van de 17de eeuw, de andere is een kopie daarvan uit 1921.
Het orgel werd in 1704 door Arp Schnitger gebouwd en in 1783 door A.A. Hinsz gewijzigd. De orgelkast is vervaardigd naar een ontwerp van Allert Meijer met snijwerk van Jan de Rijk. De preekstoel werd in 1794 door C. Grashuis en A. Buining vervaardigd. De kerk bevat veel 17de- en 18de-eeuwse grafzerken, maar ook een zandstenen zerk van pastoor Werner Alberts (†1541).
De pastorie (Hoofdweg 16) met koetshuis dateert uit 1842. Het is een rechthoekig gebouw met souterrain, omlijste ingang en een afgeknot schilddak.