(†1633) is ingemetseld in de sluitwand van de kerk.
Het kerkhof is deels omsloten door een ijzeren hek voorzien van vergulde lelies. De pastorie (Op de Wierde 5) werd rond 1870 gebouwd in eclectische vormen.
De hardstenen gerechtspaal of kaak op het Pijpplein is opgericht in 1727 en versierd met Lodewijk XIV-vormen.
De openbare lagere school (Borgshof 2) is een middengangschool uit omstreeks 1880.
De windmolen ‘Aeolus’ (Borgshof 24), een hoge achtkante stellingkorenmolen, heeft een met riet gedekte romp op een bakstenen voet. De korenmolen, die oorspronkelijk ook van een koppel pelstenen was voorzien, werd rond 1811 gebouwd door H.W. Dijken. In 1976 is de molen verplaatst naar zijn huidige plek, waarbij men genoodzaakt was een nieuw achtkant te maken. Toen is ook het pelwerk verdwenen.
De schutsluis in het Eemskanaal (bij Nieuwstad 2) werd rond 1876 gebouwd.
De Isr. begraafplaats van de gemeente Delfzijl (Breedelaan ong.) werd rond 1830 aangelegd. De oudste grafstenen stammen uit 1835, 1842 en 1850.
Heveskes. Van dit voorm. wierdedorp, gelegen ten zuidoosten van Farmsum op het industriegebied van Delfzijl, resteert alleen een boerderij en de
Herv. kerk (bij Heveskes 204), een eenbeukige recht gesloten kerk met westtoren. Het onderste deel van de toren is het oostelijke restant van een forse, rond 1200 gebouwde toren, die later overlangs is gespleten. Van de tegen de toren tussen 1250 en 1270 gebouwde eenbeukige romano-gotische kerk is de noordelijke schipmuur deels bewaard gebleven. Na oorlogsschade in 1584 heeft men de kerk tussen 1595 en 1604 verkort en versmald herbouwd. Het westfront van de toren en de vierkante opbouw met ingesnoerde naaldspits kwamen in 1778-'80 tot stand in opdracht van (kort daarop overleden) Lambertus Schotto Rengers en zijn weduwe douairière A.L. Rengers-Bentinck en zijn moeder, douairière M.B. Rengers-Tjarda van Starkenborch. De 13de-eeuwse torenrest werd beklampt. De fraai gesneden Lodewijk XV-preekstoel uit 1781,
Heveskes bij Farmsum, Herv. kerk
gemaakt door Abraham Bekenkamp is momenteel opgeslagen, in afwachting van de restauratie van de kerk. Aan de voorzijde van de kerk liggen diverse zerken, waarvan de oudste uit 1681 stamt.
Weiwerd. Dit wierdedorp met radiale structuur, gelegen ten zuidoosten van Farmsum, is in de vroege middeleeuwen ontstaan. Een groot deel van de ring- of ossenweg is bewaard gebleven, alsmede een deel van de vooral 19de-eeuwse bebouwing. De Herv. kerk uit 1877 werd in 1984 gesloopt ter voorbereiding van de - niet verwezenlijkte - uitbreiding van de haven van Delfzijl.
Oterdum. Voorm. wierdedorp gelegen ten zuidoosten van Farmsum, dat moest wijken voor de aanleg van het zeehavenkanaal naar Delfzijl. De Herv. kerk, gebouwd in 1830, werd in 1971 gesloopt. Op de flank van de toen in het kader van de Deltawet aangelegde nieuwe zeedijk zijn de meeste grafstenen en zerken van het oude kerkhof (Valgenweg ong.) herplaatst. Ze stammen overwegend uit de 19de eeuw. Het gelijktijdig geplaatste beeld ‘De hand van Oterdum’, werd vervaardigd door M. Meesters.