in 1936 naar ontwerp van C.C.J. Welleman. De kleine toren met zeer slanke spits stamt uit de jaren vijftig. In 1990 werd het geheel aanzienlijk uitgebreid. Scholen. De voorm. openbare lagere school (Singel 52) is een nog gave tienklassige middengangschool in sobere neoclassicistische vormen uit omstreeks 1880. De voorm. zeevaartschool (Abel Tasmanplein 4) dateert uit 1934-'37 en is een fors gebouw met hoger oprijzende middenpartij, uitgevoerd met expressionistische elementen naar plannen van C.C.J. Welleman.
Woonhuizen. Een van de weinige nog resterende oude panden is Oude Schans 2, die mogelijk als herberg dienst heeft gedaan. De huidige gevel stamt uit omstreeks 1870. Het woon- en winkelpand Marktstraat 13 is rond 1910 in jugendstil-vormen opgetrokken. In de gevel is de steen ‘In den Hope anno 1637’ ingemetseld. Waterstraat 15-17 is een woon- en winkelpand in expressionistische vormen uit omstreeks 1930. De villa M. van Coehoornplein 1, met hoog opgaand mansardedak, is een goed voorbeeld van laat expressionisme uit omstreeks 1935. Het kantoorgebouw van de rederij Wagenborgen (Marktstraat 10) is een drielaags pand met hoger opgaand middendeel, gebouwd in 1939 in traditionalistische vormen naar plannen van J. Beckering Vinckers. Het gevelbeeld ‘De Eemsdollard meermin’ is van de hand van W. Valk.
Van de
Drie Zijlen (Nieuweweg ong.) resteren twee, in 1980 tot banken omgebouwde, borstweringen. Die van de Dorpsterzijl heeft een benedendeel met cartouches uit 1716 en een kuifstuk in
Delfzijl, Windmolen Adam
Delfzijl, Station
Lodewijk XV-vormen uit 1752. De borstwering van de Scharmer- en Slochterzijl heeft een fronton in Lodewijk XVI-vormen uit omstreeks 1790.
De waterpoort (tegenover Waterstraat 1) is een eenvoudige bakstenen doorgang in de oude vestingwal, nu onderdeel van de zeedijk op Deltahoogte. De poort werd in 1833 vernieuwd, waarnaar de sluitsteen met gekroonde ‘W’ verwijst.
De
windmolen ‘Adam’ (Molenberg 21), een hoge achtkante stellingkorenmolen, heeft een met hout beklede romp op een bakstenen voet. De molen werd in 1875 gebouwd ter vervanging van een afgebrande voorganger uit 1818, die in 1847 op de nog bestaande bakstenen voet was geplaatst. Voor de herbouw gebruikte men het achtkant van de uit 1795 stammende pelmolen ‘Adam’ uit Bedum. De initialen ‘H.G.’ boven de deur verwijzen naar H. Geertsema, molenaar tijdens de herbouw in 1875. De
Biessum, Kerkloze wierde tegen de rand van Delfzijl
molen is in 1958-'59 gerestaureerd. De grotendeels afgegraven en nu ommuurde molenbelt is het restant van het noordelijke bastion van de oude vesting van 1580.
Het station (J. van den Kornputplein 1a) is een langgerekt pand met hoger oprijzend middendeel en afgeknot schilddak. Het werd in 1884 gebouwd als iets rijker gedetailleerde variant van de stations te Appingedam en Sneek. De hal en de wachtkamer hebben nog fraaie plafonds. In een deel van het pand is nu de VVV gevestigd.
De steenfabriek ‘Fivelmonde’ (Weg naar den Dam 3), ten westen van Delfzijl, werd in 1862 opgericht door K.P. Doornbos en is sinds 1915 in handen van de familie Hylkema. De nog werkende steenfabriek schakelde in 1865 over van de productie van drainagepijpen naar die van baksteen. In 1916 werd de zigzag-oven gebouwd, bestaande uit twaalf dwars op de vuurgang staande kamers. De toen opgetrokken schoorsteen draagt in siermetselwerk de jaartallen 1865 en 1916. Op het terrein staan enkele gesloten houten droogloodsen uit 1925.
Biessum. Dit gave wierdedorp met radiale structuur, gelegen aan de westrand van Delfzijl, ontstond in de vroege middeleeuwen door het aaneen-