Appingedam, Herv. kerk (Opwierde)
gedragen door een pelikaan die in het nest zijn jongen met zijn eigen bloed voedt, overeenkomstig het wapen van de stad. De koperen lessenaar en doopbekkenhouder dateren uit 1792. In de kerk staan diverse 17de-eeuwse herenbanken, waarvan twee verhoogde die via een trap toegankelijk zijn, de andere zijn veelal overhuifd. De orgelgalerij in Lodewijk XV-stijl is gemaakt naar ontwerp van Ede Jans Dumringh. Het orgel zelf werd in 1744 gebouwd door A.A. Hinsz met gebruikmaking van ouder pijpwerk; het snijwerk is van Casper Struiwig. In 1967-'70 is het orgel gerestaureerd.
Van de talrijke grafzerken in de vloer en opgesteld langs de wanden zijn de belangrijkste een 13de-eeuwse zerk van rode Bremer zandsteen en een andere met gotische hoekmedaillons voor Snelger Houwerda (†1500). Verder zijn interessant de zerken voor Melle Clant (†1542), burgemeester Henric van Steenhuysen (†1695) en Rudolph Pabus Cleveringa (†1818) en zijn vrouw Cornelia Ebels (†1826). De gepolychromeerde rouwsteen voor Gerdt tho Dornum un Withmonde stamt uit 1515.
De vrijstaande toren (Wijkstraat 34) is een ongelede toren met balustrade, opengewerkte achtkante lantaarn en naaldspits. Hij werd in 1834-'35 gebouwd, vermoedelijk naar plannen van J.H. van Calker, ter vervanging van een 16de-eeuwse voorganger op korte afstand ten noorden van de kerk. In de toren hangt een klok uit 1763, gegoten door J. Borchardt.
De
Herv. kerk (Opwierderweg 122, Opwierde) is een eenbeukige kerk met recht gesloten koor en midden op het schilddak een opengewerkte dakruiter. De huidige kerk is het overblijfsel van een oorspronkelijk drie traveeën diepe
Appingedam, Herv. kerk (Solwerd)
romano-gotische kerk uit het tweede kwart van de 13de eeuw. Het in twee zones verdeelde muurwerk heeft in het onderste gedeelte spaarnissen met rondbogen en daarboven smalle vensters en blindnissen voorzien van siermetselwerk; de traveeën worden door lisenen gescheiden. Aan de noordzijde zitten lage vensters en een knielvenster. Waarschijnlijk in 1838 is de kerk aan de westzijde met een halve travee ingekort. Tevens zijn de gewelven en de oostelijke topgevel verwijderd. De huidige dakruiter dateert van 1910 en vervangt een in 1888 afgebroken, vrijstaande houten klokkentoren. Bij een restauratie in 1964-'68 kreeg de kerk boven de ingang een houten luifel. Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel met halfronde kuip in Lodewijk XVI-vormen (1828) en een scheidingswand (18de eeuw), afkomstig uit de kerk van Farmsum.
De Herv. kerk (Pastorielaan 5, Solwerd) is een zaalkerk met schilddak en overhoekse, uitgezwenkte steunberen. De kerk werd in 1783 gebouwd, mogelijk naar plannen van G. Bonsema, op de plaats van een in 1536 verwoeste voorganger. Het brede noordfront is classicistisch vorm gegeven, met een middenpartij overdekt door een fronton en geflankeerd door dubbele ionische pilasters op postamenten. Tot de inventaris behoort een preekstoel met doophek in Lodewijk XVI-vormen, mogelijk van de hand van A. Reuscher. Op het kerkhof staat een houten klokkenstoel uit 1783; de klok dateert uit 1815 en is gegoten door M. Fremy en A. van Bergen.
De pastorie (Pastorielaan 1), in de vorm van een zogeheten Krüsselwarck, bestaat uit een onderkelderd dwars voorhuis met hoog schilddak en een lage haakse achterbouw. Het voorhuis is voorzien van kloostervensters en zal getuige een datumsteen uit 1554 dateren. Het interieur bevat in de opkamer een bedsteewand met geschilderde pilasters en een eenvoudige schouw, beide uit de 18de eeuw.
De voorm. synagoge (Broerstraat 6) [2] is een zaalgebouw onder oprijzend hoog schilddak, gebouwd in 1801 ter vervanging van een 18de-eeuwse huissynagoge aan de Dijkstraat. In het fronton van de omlijste ingang is de Hebreeuwse tekst van Ezechiël 43:1-2 aangebracht en op de voetstukken van de pilasters het jaartal (5)561 (=1801). Het interieur wordt overdekt door een blauw geschilderd houten gewelf. Tot de inventaris behoort nog de Ark met snijwerk in late Lodewijk XVI-stijl. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebouw in gebruik gekomen bij de Geref. kerk (Vrijgemaakt). De woning van de Chazzan (Broestraat 8) werd in 1896 (5651) gebouwd naar plannen van de architect Heikens en herbergt tevens een ritueel bad.
De R.K. St.-Nicolaaskerk (Solwerderstraat 45) [3] is een neogotische zaalkerk met een ingangsportaal dat overgaat in een zeer slanke geveltoren met naaldspits. De kerk verrees in 1900-'01 naar plannen van G.A. Ebbers en A.J. van Schaik, op de plaats van een kerk uit 1859. Tot de inventaris behoren een triomfkruis (1908) en door J. Toorop vervaardigde kruiswegstaties, afkomstig uit Zandberg. De bij een bominslag in 1945 vernielde gebrandschilderde glazen zijn in 1948 vervangen door glazen van J. Wijkmans. De pastorie (Solwerderstraat 47) is een fors herenhuis met oudere kern en een 18de-eeuwse gevel met Lodewijk XVI-consoles.
De Geref. kerk (Dijkstraat 73) [4] is een zaalkerk met recht gesloten koor, gebouwd in 1926-'27 naar plannen van E. Reitsma in expressionistische vormen. Van de voorganger uit 1868 resteert de rechterzijmuur. De kerk heeft inwendig dakspanten waartussen licht naar binnen treedt via glaspanelen in het hoog oprijzende zadeldak. De pastorie (Dijkstraat 75) is een neoclassicistisch pand uit 1879.
De Apostolische kerk (Snelgersmastraat 2) [5] is een eenvoudige zaalkerk uit omstreeks 1895, met oprijzend middenrisaliet en woonvertrekken aan de voorzijde.