Aduard, Herberg Onder de Linden
gevulde nissen. De ronde nissen tussen de vensters zijn voorzien van vierpassen, gevuld met geglazuurde reliëftegels.
In het westelijk deel van het gebouw is een groot deel van de oorspronkelijke 13de-eeuwse vloertegels met ingedrukt patroon herlegd. Tot de kerkinventaris behoren een rijk gesneden preekstoel in Lodewijk XIV-stijl (1723), geschonken door het echtpaar Lewe van Aduard en Van Berum, een overhuifde herenbank met hun wapen en twee wandbanken (omstreeks 1725). In de vloer liggen enkele grafzerken, waaronder de van wapens voorziene zerken voor Evert Joost Lewe van Aduard (†1742) en Christina Emerentiana van Berum (†1740).
De Geref. kerk (Burg. Seinenstraat 58) is een kruiskerk waarvan de ongelede toren is voorzien van achtzijdige ingesnoerde spits; ze is gebouwd in 1913-'14 naar ontwerp van Y. van der Veen met expressionistische detaillering. De pastorie (Burg. Seinenstraat 56) verrees in 1933.
Woonhuizen. De voorm. burgemeesterswoning Hoflaan 47 is een gepleisterd eenlaags pand uit de 18de eeuw. De ingangspartij heeft een klokgevel. Aan de rechterzijde staat iets naar achteren verspringend een koetshuis. Kaakheem 2-4 is een eenlaags pand met wolfdak, waarvan de noordgevel nog uit kloostermoppen bestaat. De voorgevel werd in de eerste helft van de 19de eeuw vernieuwd. Burg. Seinenstraat 2 is een eenlaags rentenierswoning uit 1865. Vergelijkbare rentenierswoningen zijn Burg. Seinenstraat 4, 6 en 8. Uit 1936 dateert Burg. Seinenstraat 72, een eenlaags woonhuis in expressionistische vormen, gebouwd naar plannen van W. Reitsema.
De herberg ‘Onder de Linden’ (Burg. Van Barneveldweg 3) is een voormalige herbergboerderij uit de 18de eeuw met een dwars eenlaags voorhuis met wolfdak; boven de ingang bevindt zich een klokgevel. Het pand is in 1989-'91 gerestaureerd.
Bruggen. In het gehucht Steentil, ten oosten van Aduard, ligt er een 17de-eeuwse gemetselde boogbrug over het Aduarderdiep (Steentil ong.) De brug heeft een sluitsteen met het provinciewapen. De ten noorden van het dorp gelegen hefbrug over het Van Starkenborghkanaal dateert van omstreeks 1935. De bijbehorende eenlaags brugwachterswoning (E.H. Woltersweg 25) dateert uit omstreeks 1937.
Den Horn. Dit wegdorp ten zuiden van Aduard is ontstaan in de 18de eeuw en heeft twee kernen, de ene bij de splitsing van de Westerdijk en de Hogeweg en de andere iets oostelijker bij de kerk. De Herv. kerk (Dorpsstraat 7) is een recht gesloten zaalkerk met dakruiter, gebouwd in 1862 ter vervanging van een oudere kerk. De voorgevel is rijk uitgevoerd in eclectische vormen. In en nabij het dorp staan enkele belangrijke boerderijen. Weersterweg 20 is een kopromp-boerderij, bestaande uit een diep voorhuis met zadeldak tussen topgevels en een vrij korte schuur met wolfdak en uilenbord. Het voorhuis stamt blijkens een gevelsteen uit 1618, het achterhuis dateert vermoedelijk uit de 19de eeuw dateren. Van de kop-hals-romp-boerderij Hogeweg 7 dateert het voorhuis uit 1759. Weersterweg 14 is een boerderij van hetzelfde type met een eenlaags neoclassicistisch voorhuis uit het midden van de 19de eeuw. De grote boerderij ‘Horn Heem’ (Dorpsstraat 6) heeft een blokvormig voorhuis uit 1869 met omlopend schilddak en omlijste ingangspartij.