spits tentdak. De kerk werd in 1932 gebouwd in licht expressionistische vormen, naar plannen van B.W. Plooy, om een voorganger uit 1890 te vervangen.
De R.K. St.-Birgittakerk (Nering Bögelstraat 1A) is een driebeukige pseudobasiliek met gereduceerd dwarsschip en forse gedrongen toren geflankeerd door kapellen. De kerk werd in 1938-'39 gebouwd naar plannen van Joh. H. Sluijmer uit Enschede op de plaats van een kerk uit 1861. Binnen bevinden zich een 15de-eeuws zandstenen doopvont, in 1722 uit de Zuiderzee bij Schokland gevist; ook enkele kaarsenkronen en kandelaars afkomstig uit de in 1859 ontruimde kerk van Schokland zijn in de kerk aanwezig. De pastorie (Nering Bögelstraat 1) stamt eveneens uit 1938-'39.
Het voorm. raadhuis (Brugstraat 1) is een breed tweelaags pand met dakruiter, gebouwd in 1828 naar plannen van J.F. Creutzberg. Het verving de uit 1531-'32 stammende en in 1758 verbouwde voorganger. Het pand heeft een omlijste ingangspartij met ionische pilasters en deur in empire-stijl. Het bood oorspronkelijk ook plaats aan het kantongerecht en de woning van de brugmeester. In 1925 vond een ingrijpende verbouwing plaats en in 1954-'55 kreeg het een moderne uitbreiding. Sinds 1982 doet het niet meer dienst als raadhuis.
Postkantoren. Het voorm. postkantoor Kruisstraat 6-6A is een tweelaags neoclassicistisch pand gebouwd in 1881 in opdracht van de gemeente Ommen. Het huidige postkantoor Markt 17 kwam in 1907 tot stand naar plannen van rijksbouwmeester C.H. Peters en is een goed voorbeeld van een tweelaags dorpspostkantoor met directeurswoning in simpele, op de neogotiek geënte, vormen.
Het Laar (Het Laar 2) is een tussen stad en station gelegen voormalige havezate. Het huidige huis werd rond 1700 gebouwd voor Thomas Ernst Danckelman. In 1745 werd ze verbouwd tot een eenvoudig classicistisch jachtslot voor Johan Lodewijk graaf van Rechteren. Omstreeks 1786 kwam het in handen van Rudolf Sandberg, burgemeester van Zwolle. A. Sandberg liet in 1850 het huidige huis bouwen, mogelijk met gebruikmaking van de 18de-eeuwse kern; een
Ommen, Woningcomplex Het Edithhof
neoclassicistisch herenhuis van twee lagen op een onderbouw, bestaande uit een rechthoekig hoofdblok en een licht vooruitspringende vleugel aan de noordzijde. In 1901 werd het geheel verkocht aan de Hengelose fabrikanten H.C., C.F. en D.W. Stork, die het na een verbouwing omstreeks 1905 in 1910 doorverkochten aan R.T. baron van Pallandt van Eerde. In 1932 kwam het in handen van de gemeente Ommen. Op het terrein staat een bijzonder halfrond
tuinprieel, afkomstig van de Pompejaanse tuin van landgoed De Pauw te Wassenaar. Jhr. B.P.S. Storm van 's-Gravesande, oudburgemeester van Wassenaar, liet het in 1929 naar Ommen verhuizen. Het prieel is een zogeheten stibadium, ontworpen in 1852 door H. Wentzel uit Berlijn voor prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem I. De zinken kariatiden werden door J.C. Geiss in Berlijn gegoten, waarna het prieel in 1853-'54 werd gebouwd. Op het landgoed bevindt zich nog een ijskelder met een terugliggende ijzeren deur in een gemetselde poort, een oranjerie en een vrijstaande duiventoren. Aan de weg naar Vilsteren staat een
tolhuisje (Zwolseweg 17), gebouwd omstreeks 1853. De naam daarvan, Gilwell Ada's Hoeve, is ontstaan toen het na 1910 als padvinderskamp ging dienen.
Woonhuizen. In de nogal gehavende stadsstructuur van Ommen bevinden zich slechts enkele vermeldenswaardige woonhuizen. De Olde Vechte (Zeesserweg 12) is een eenvoudig gebouw onder twee schilddaken met risaliet uit 1849. Het stationskoffiehuis Stationsweg 31 is een eenlaags L-vormig pand met aangebouwde serre in chaletstijl uit 1903. Uit hetzelfde jaar stamt het neorenaissance-herenhuis Hei en Dennen (Hammerweg 14), gebouwd in opdracht van burgemeester Van Nahuys. De burgemeesterswoning Piet Hein (Zeesserweg 5) voor F.E. Mulert stamt uit 1905. Het woonen winkelpand annex bakkerij Brugstraat 17 in sobere jugendstil werd omstreeks 1905 gebouwd. De villa Stationsweg 14 is een gedeeltelijk gepleisterd pand in traditionele vormen, gebouwd rond 1915 in opdracht van Baron Van Pallandt. Het Edithhof (Schapenalee 1-10) is een klein woningcomplex gebouwd in 1928, in opdracht van Baron van Pallandt van Eerde, uit het legaat Edith van Pallandt. De dubbele burgermanswoningen in expressionistische vormen zijn met riet gedekt en hebben een haakse puntgevel met beschoten geveltop naar ontwerp van W.J. Sangster.
Het voorm. koffiehuis (Kruisstraat 1) is een 19de-eeuws pand dat in 1903 tot koffiehuis van de Volksbond werd verbouwd, in opdracht van F.E. Baron