Hellendoorn, Boerderij Erve Hofman
is een sobere kruiskerk uit 1928. Het voorm.
raadhuis 't Noaberhuus (Dorpsstraat 15) is een breed dwarshuis, gebouwd in 1857 in neoclassicistische vormen naar plannen van de bouwkundige Rietberg.
Woonhuizen. Dorpsstraat 2 is een neoclassicistische dokterswoning uit 1834, evenals het uit 1849 gebouwde huis De Voordam (Bibenstraat 20-22), gebouwd voor dokter E.C. Ninaber. Ook neoclassicistisch is het woonhuis annex boerderij Dorpsstraat 37 uit omstreeks 1850. Het dwarse woonhuis Dorpsstraat 4 uit omstreeks 1860 is het geboortehuis van de dichteres J.F. van Buren. Uit dezelfde tijd stamt het neoclassicistische woonhuis Ninaberlaan 68 met een middenrisaliet voorzien van gepleisterde pilasters. Het eenvoudige woon- en winkelpand in chaletstijl Bibenstraat 17 dateert van omstreeks 1900.
Boerderijen. In de omgeving staan nog gave boerderijen die omzoomd zijn door houtwallen. De grote boerderij onder een steil, met riet gedekt schilddak, Schuilenburgerweg 54, is in het schild boven de onderschoer aan de straatzijde op ‘1742’ gedateerd. Het behoorde tot de havezate Schuilenburg en werd in opdracht van rentmeester Willem Gozeijn van Beest gebouwd voor Johan Evergard Adolph graaf Van Rechteren. Naast de boerderij staat een dwarse schuur met onderschoer. Een kleine hallenhuisboerderij onder hoogopgaand schilddak en met middenlangsdeel is het zogeheten Knisperhuusien (Nieuwe Twentseweg 19), waarvan de wanden in vakwerk zijn uitgevoerd. Vergelijkbaar is de eveneens laat-18de-eeuwse keuterboerderij Reefhuisweg 5 met kleine onderschoer aan de bedrijfszijde en wolfdak aan de woonzijde. De Es (Ligtenbergerweg 12) is een boerderij met jachtkamer uit omstreeks 1850. In het dorp staat Erve Hofman (Reggeweg 1/Hofmanstraat 2), al genoemd in 1457 en tot 1850 vergaderplaats van de marke Hellendoorn. Het is een hallenhuisboerderij met middenlangsdeel onder hoogopgaand rietgedekt schilddak, met onderschoer en uilenborden. Aan de achterzijde is een dwarse schuur aangebouwd en ernaast staat een achtkantig houten karnhuis. De boerderij is in gebruik als oudheidkamer.
Windmolens. De Molen van Fakkert (Ommerweg 15) is een achtkante, met riet gedekte stellingkorenmolen op houten onderstuk en bakstenen voet, gebouwd in 1821. In afwachting van een restauratie staan kap en bovenstuk momenteel naast de romp. De Hoop (Ninaberlaan 78) is een achtkante, met riet gedekte stellingkorenmolen op houten onderstuk en bakstenen voet, gebouwd in 1854 en in 1869 voorzien van een nieuwe bovenas.
Begraafplaatsen. De
Alg. begraafplaats (Hofmanstraat ong.) werd in 1830 gesticht en in 1897 gesloten. Behalve enkele zerken liggen er de grafkelders van de familie Van Marle van de havezate Egede en van de familie Van Heerdt van de havezate Eversberg. De
Nieuwe Alg. begraafplaats (Ninaberlaan tussen 34 en 34A) stamt uit 1897, heeft een fraaie aanleg. Hier ligt het graf van de dichteres J.F. van Buren.
Hellendoorn, Sanatorium Krönnenzommer
De
Isr. begraafplaats (Ommerweg tegenover 67) is een kleine, omsloten begraafplaats, gesticht in 1868 aan de weg naar Ommen.
De Eelerberg (Eelerbergweg 1) is een ten noordwesten van Hellendoorn aan de noordzijde van de Hellendoornse berg gebouwd neoclassicistisch landhuis dat daar in 1865 tot stand kwam in opdracht van de Amsterdamse burgemeester Mr. S.A. Veningh Meinesz. Hij was eigenaar van een ontginningsproject op en rond de Eelerberg en bezat vanaf 1883 de gronden van de voorm. havezate Schuilenburg. Deze 14de-eeuwse havezate aan de Regge, hersteld omstreeks 1675, was in het begin van de 19de eeuw gesloopt. De Eelerberg werd in 1920 verbouwd naar plannen van J.H.W. Leliman en kreeg toen een nieuw ingangsportaal. Inwendig is het pand met name interessant vanwege de vele bewaard gebleven nagelvaste onderdelen met een duidelijke gebruiksfunctie, zoals de diverse kasten, schouw, aanrecht, pomp en houtbak in de keuken, de kasten met schuifdeuren in de opslagkeuken, het doorgeefluik naar de eetkamer dat daar uitmondt in de buffetkast, de oorspronkelijke plee, de drukvatpomp op zolder en een opmerkelijke ruimte die vermoedelijk dienst deed als wasruimte met onder andere wastafels, kleedspiegels en kastjes. De studeerkamer, eetkamer en de zitkamer hebben alle hoge lambriseringen, waarin, in het geval van