Gramsbergen, Kruisstraat
verdieping in sobere en verzorgde vormen. Het kwam in 1924 tot stand naar plannen van J.D. Meppelink, Coevorden. Tot dan toe kon men volstaan met enkele kamers in de ertegenover gelegen burgemeesterswoning uit 1868, die in 1962 werd afgebroken. Het raadhuis is in 1959 verbouwd, waarbij de lange achterbouw tot stand kwam.
Woonhuizen. Aan de Kerkstraat, Oudestraat, maar vooral Kruisstraat staat nog een aantal gave, doorgaans diepe, dorpswoningen, onderling gescheiden door een gang of een ozendrop. De huizen hebben een zadeldak met puntgevel, al dan niet gedeeltelijk met hout beschoten, of een zadeldak met wolfeind. Door hun traditionele bouw vertonen ze weinig stijlelementen. Van het woonhuis Oudestraat 10 zou de kern ouder dan 1850 kunnen zijn. Interessante voorbeelden uit de tweede helft van de 19de eeuw zijn Kerkstraat 2 uit omstreeks 1860, Kruisstraat 12, Kruisstraat 14, Kruisstraat 17 uit omstreeks 1860. Boerderijen. Zowel aan de rand van het dorp als in de directe omgeving liggen nog enkele vermeldenswaardige boerderijen. Op de Hoge Esch tussen dorp en Vecht liggen de eind 19de-eeuwse hallenhuisboerderijen met middenlangsdeel Oldenhof 1 en Oldenhof 4. Aan de Loozer Esch staan Bouwlust (Hardenbergerweg 5-7) uit 1851 en herbouwd in 1902 en Hardenbergerweg 23 een forse boerderij, herbouwd in 1859, met zowel een aangebouwde parallelle schuur als een haakse losstaande schuur. De boerderij Hardenbergerweg 3 heeft een villa-achtig woongedeelte met expressionistische elementen uit 1933.
De brugwachterswoning (Oostermaat 66), nabij de moderne ophaalbrug over het Overijssels Kanaal, is een langwerpig dwars eenlaags pand onder een pannen-schilddak uit omstreeks 1880.
Het pakhuis Boomhofstraat ong. is een eenvoudig pand van drie lagen met tuitgevel, gebouwd omstreeks 1890. Oorspronkelijk hoorde het bij het huis Kruisstraat 11.
Het voorm.
station (Oostermaat 63-65) is een rijzig gebouw met boven een woning en beneden dienstvertrekken en
Gramsbergen, Brugwachterswoning
een lagere aanbouw. Het station is een iets simpeler uitvoering van dat in Dalfsen. Het werd in 1903 ontworpen door Ed. Cuypers voor de spoorlijn Zwolle-Emmen van de Noordooster Locaalspoorweg-Maatschappij. Aan de spoorzijde hangt een sectiel-tegeltableau met de stationsnaam, vervaardigd door J. Thooft en Labouchère uit Delft.
De Alg. begraafplaats (Anerdijk 15) werd aan het eind van de 19de eeuw gesticht en heeft nog een baarhuisje uit die tijd. Op het terrein liggen enkele graven met kranstrommels.
Windmolen ‘De Anermolen’ (Anerveenseweg 26), gelegen ten westen van Gramsbergen nabij de buurtschap Ane, is een achtkante, met riet gedekte beltkorenmolen op houten onderstuk, gebouwd in 1864 en met een bovenas uit 1866. De molen is gerestaureerd in 1983. De stuw bij De Haandrik (De Haandrik bij 3), gelegen ten noordoosten van Gramsbergen, is een van de vijf stuwen die tussen 1907 en 1916 in de Vecht werden gebouwd om deze beter te kunnen beheersen. Het doel was om de zomerse overstromingen tegen te gaan en de winterse overstromingen op gereguleerde wijze toe te staan. In dit systeem, waardoor de Vecht tussen Ommen en De Haandrik niet meer bevaarbaar was, werd ook de waterhuishouding van het nabijgelegen Overijssels Kanaal betrokken. De sluis zelf heeft bakstenen landhoofden en een tussenpijler met een vaste bedieningsbrug. In 1920 werden de schuiven vervangen door de huidige stalen schuiven.