Goor, Huize Scherpenzeel
36) is een deels eenlaags, deels tweelaags schoolgebouw op samengestelde plattegrond, gebouwd omstreeks 1920. Het heeft een ingangspartij in expressionistische trant.
Heeckeren (Lintelerweg 5), een voorm. havezate, is in haar huidige vorm een gepleisterd landhuis bestaande uit twee haaks geplaatste vleugels. Een in 1412 voor het eerst vermeld kasteel ter plaatse werd in 1584 door brand verwoest. Bij de herbouw in 1596, in opdracht van Herman van Ensse, bleven de middeleeuwse kelders van de oostvleugel bewaard. Getuige wapenstenen waren er verbouwingen in 1646 en 1656. In 1841 liet jhr. G.W. Bosch van Drakestein het huis ingrijpend verbouwen. De traptoren in de binnenhoek tussen beide vleugels verdween. Het front werd naar het oosten verplaatst en kreeg een pilasterstelling en een driehoekig fronton. Een ingrijpende inwendige verbouwing vond plaats toen de zusters dominicanessen het pand in 1900 in gebruik namen als
Goor, Station (1987)
klooster. Omstreeks 1840 heeft men het grachtenstelsel vergraven en opgenomen in een landschappelijke aanleg. Bewaard bleef het 18de-eeuwse lanenstelsel. Het uit 1830 daterend bijgebouw met mezzanino is het voorhuis van een dwarshuisboerderij waarvan het bedrijfsgedeelte omstreeks 1980 is gesloopt.
Olidam (Kevelhamlaan ong.). Van deze voorm. havezate bestaat nog de laat-middeleeuwse verhoogde huisplaats aan de Poolbeek, omgeven door gracht en singel en nu opgenomen in de groenvoorziening van een nieuwbouwwijk. De grote veldkeien hebben gediend als fundering voor een houtskeletbouw. Woonhuizen. Het waarschijnlijk 17de-eeuwse diepe eenlaagshuis Kerkstraat 13 is omstreeks 1870 verbouwd en voorzien van de huidige gepleisterde lijstgevel. De festoenen en de gevelsteen met het jaartal ‘1696’ zijn bij deze verbouwing herplaatst. Grotestraat 86-88 is een dubbel woonhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het neoclassicistische herenhuis Spoorstraat 33-35 dateert van omstreeks 1870. De gepleisterde herenhuizen Spoorstraat 27-31 en het huis Hengevelderstraat 1 zijn omstreeks 1875 opgetrokken in eclectische vormen. De eclectische villa Diepenheimseweg 1 stamt uit 1880 en is sinds 1954 in gebruik als gemeentehuis, waarbij het is vergroot en inwendig gewijzigd. De rond een centrale hal gegroepeerde vertrekken zijn voorzien van houten lambriseringen en deurposten in eclectische vormen. De huidige burgemeesterskamer heeft een houten lambrisering, een schouw en een geometrisch plafond. Huize Scherpenzeel (Markeloseweg 2) is een villa met elementen uit de chaletstijl, gebouwd in 1913 voor het echtpaar Jannink-Ter Horst naar ontwerp van K. Muller. Het huis is genoemd naar de havezate Scherpenzeel die iets ten oosten van het huis lag. Het oorspronkelijke interieur is nog grotendeels intact. De tuin in gemengde stijl is ontworpen door H. Poortman. De blokvormige Villa Kedingen (Diepenheimseweg 25) werd in 1913-'14 gebouwd voor N. Jannink in ‘Um 1800’-stijl.
Het Tuindorp (Ten Boschstraat e.o.) ontstond in 1920-'21 in opdracht van de woningbouwvereniging ‘De Goorsche Volkswoning’. Aan de oorspronkelijk 48 woningen naar ontwerp van W.K. de Wijs werden in 1924 nog 32 woningen naar plannen van W.P.C. Knuttel toegevoegd. De architectuur is enigszins vergelijkbaar met het tuindorp ‘Het Pathmos’ in Enschede.
Windmolen de ‘Braakmolen’ (De Braak 7) is een achtkantige, met riet gedekte stellingkorenmolen op houten onderstuk en bakstenen voet, gebouwd in 1856 en in 1874 van een nieuwe bovenas voorzien.
Het station (Stationslaan 3) is een gebouw vierde klasse van de Staatsspoorwegen, gebouwd in 1863 aan de lijn Zutphen-Enschede naar plannen van K.H. van Brederode. In 1904 werd aan de rechterzijde een vleugel aangebouwd. Het station is nu ingericht als oudheidkamer. Op het perron staat een gietijzeren wissel- en seintoestel.
De watertoren (Markeloseweg 29) is gebouwd in 1915. De ronde toren met iets verjongende schacht heeft een verbrede en van kantelen voorziene bovenbouw met ijzeren hangbodemreservoir. Begraafplaatsen. De waarschijnlijk in de 18de eeuw aangelegde Isr. begraafplaats (achter Hengevelderstraat 3-5) heeft een eenvoudig lijkhuisje. De begraafplaats ligt ter plaatse van de vroegere burcht van Goor. De Oude begraafplaats (bij Laarstraat 36) werd in 1827 aangelegd en is omgeven met een ijzeren hek tussen zandstenen hekpijlers. Centraal op de begraafplaats staat het in 1842 geplaatste grafmonument voor de textielpionier Thomas Ainsworth (†1841). Het gietijzeren monument