gemaakt. De pastorie (Grotestraat 3) werd in 1934 gebouwd naar plannen van H. Visser uit Nijverdal.
Het raadhuis annex onderwijzerswoning (Brink 19) is een neoclassicistisch pand met een ingangsrisaliet die overgaat in een dakerker. Het is gebouwd in 1865 naar plannen van G.H. Lemmers, nadat de oude onderwijzerswoning het jaar daarvoor was afgebrand. In 1920 werd het verbouwd naar plannen van H. Kremer en Joh. Stegeman.
De voorm. gemeenteschool A.B. (Grotestraat 26) is een in rijke neorenaissance-stijl gebouwde gangschool annex onderwijzerswoning met lagere ingangspartij geflankeerd door in- en uitgezwenkte gevels. De school werd in 1881 gebouwd naar ontwerp van J. Wesstra jr. uit Den Haag en in 1988 verbouwd tot winkel en bejaardenwoningen.
Het woonhuis annex postkantoor (Brink 2) is een woonhuis met een in een dakerker overgaand ingangsrisaliet en aan de rechterzijde een aanbouw voor het postkantoor. Het werd in 1920 gebouwd in late jugendstil-vormen naar ontwerp van Weideman voor A. Lindenhovius en is nu als drukkerij in gebruik.
Woonhuizen. Het
Middendorpshuis (Grotestraat 4) kwam als een van de eerste na de dorpsbrand in 1842 tot stand, in opdracht van herbergier annex blauwverver A. Middendorp. Het pand, met deuromlijsting met gecanneleerde Ionische pilasters in late empire-stijl, werd in 1975 gerestaureerd. Het dorp kent nog een belangrijk aantal typische 19de-eeuwse dorpswoningen, in de vorm van een dwars woonhuis met in het midden een licht risalerende ingangspartij overgaand in een dubbelbrede, platgedekte bakstenen dakerker. Het uit 1856 stammende neoclassicistische woonhuis
Grotestraat 47, gebouwd voor notaris Jonkers en later doktershuis voor M.C. Metelerkap Cappenberg is hier een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn het dubbele woonhuis
Dorpsstraat 4-6 uit omstreeks 1875 naar plannen van J.H. Elzink uit Almelo,
Brinkstraat 10 uit 1895 naar plannen van J. Schuurman voor J. Beltman en het notariskantoor villa
Vertrouwen (Grotestraat 52) uit 1900 naar plannen van Van Dorth voor J. Buddingh. In chaletstijl uitgevoerd is de dokterswoning met praktijk
Dorpsstraat
Den Ham, Gemeenteschool A.B.
2, uit 1912 naar plannen van B. Vixseboxse uit Almelo voor Dr. Van Brakel.
Boerderijen. In de omgeving van Den Ham liggen enkele noemenswaardige boerderijen, waaronder de forse boerderij met schilddak Janmansweg 17 met de jaartalankers ‘1887’, maar waarvan de gebinten mogelijk teruggaan tot het midden van de 17de eeuw, en de in 1938 gebouwde ontginningsboerderij Hallerhoek 7.
De coöperatieve zuivelfabriek De Eensgezindheid (Dorpsstraat 58) is een fors bedrijfsgebouw met schoorsteen ontstaan in 1914. De huidige voorgevel, uitgevoerd in baksteen, maar in sobere functionalistische vormen, kwam in 1933 tot stand naar plannen van J.A.C. Tillema.
Begraafplaatsen. De Alg. Begraafplaats (Molenstraat ong.) werd in 1840 gesticht en telt nog enkele houten ‘grafstenen’. De nabij gelegen Isr. begraafplaats (Vroomshoopseweg ong.) werd eveneens in 1840 gesticht, langs de uitvalsweg naar het oosten en ontleent haar charme aan haar besloten ligging.