Twickel staat een groot aantal karakteristieke langhuisboerderijen, vaak met bovenkamer, uit de tweede helft van de 19de eeuw. De boerderijen hebben karakteristieke geteerde houten schuren. Bornsevoetpad 1-3 is een forse langhuisboerderij uit 1849. Op het erve Brincate (Bornsevoetpad 5) staat een driebeukige schuur met wolfdak, waarvan de voor- en achtergevel zijn voorzien van vakwerk met leemvulling. De uit 1859 daterende langhuisboerderij Twickelerlaan 14 heeft een bovenkamer en muren met bakstenen speklagen. Langhuisboerderij Seppenwoolde (Seppewooldsweg 3) stamt uit 1905.
De Noordmolen (Noordmolen 5) is een aan de Oelerbeek gelegen oliewaterradmolen, die sinds 1347 onafgebroken tot het landgoed Twickel behoort. Het molengebouw heeft een houten skelet met deels houten en deels bakstenen wanden op een zandstenen voet. In zijn huidige vorm dateert hij voornamelijk uit de 19de eeuw, toen ook de huidige maalstoel werd aangebracht. Bij de restauratie in 1990 heeft men de sinds 1917 onttakelde molen weer bedrijfsvaardig gemaakt. Aan de overzijde van beek lag tot 1827 een waterkorenmolen.
Azelo. Deze buurtschap ten noordoosten van Deldeneresch ontstond in de middeleeuwen met boerderijen rond kampen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde zich een kleine dorpskern. De langhuisboerderij Dubbelinck-Havezathe (Meijerinkveldkampsweg 10) uit 1838 staat ter plaatse van de in de 18de eeuw verdwenen havezate Dubbelink. Bij de boerderij staan een 18de-eeuwse bakspieker in vakwerk (Meijerinkveldkampweg 6), waarvan de oven niet meer aanwezig is, en het grotendeels midden-19de-eeuwse schoolmeestershuis (Meijerinkveldkampweg 8), een eenlaags pand met natuurstenen deuromlijsting. In de buurtschap liggen verder nog verschillende langhuisboerderijen van het landgoed Twickel zoals Voortman (Noordmolen 9) uit 1859, Veldmeier (Schievenweg 3) uit 1894, met schuur, en Braamhaar (Oude Veenweg 1), met bovenkamer (laatste kwart 19de eeuw).
Deldenerbroek. Dit buurtschap ten noordwesten van Deldeneresch is in de late middeleeuwen ontstaan. De havezate
Deldenerbroek bij Deldeneresch, modelboerderij Perseverance (1988)
Backenhagen (Almelosestr 14) werd gesticht in 1631. Het huidige wit gepleisterde buitenhuis in neoclassicistische trant is in 1848 gebouwd door de Deldense timmerman Van den Berg in opdracht van oud-militair A.A. Dull. In 1910 liet E. Smeenk in het midden van het front een achtkantige toren met tentdak aanbrengen. Bij het huis horen een bouwhuis uit 1732 en een koetshuis met dienstwoning (Almelosestraat 16) uit 1850. In het tussen 1825 en 1832 aangelegde landschapspark bevinden zich een rechthoekig tuinhuis (omstreeks 1850) en een ijskelder. Van de formele 18de-eeuwse aanleg zijn enkele lanen bewaard gebleven. A. Dull, broer van de bouwheer van het landhuis, liet in 1854 herenboerderij
Perséverance (Almelosestraat 10-12) optrekken. Het langgerekte eenlaags gebouw met dwarsvleugels heeft een hoger opgetrokken ronde middenpartij, op de verdieping voorzien van een koepelkamer. In de omgeving liggen nog enkele interessante langhuisboerderijen, zoals
Welbergsweg 5, met een woongedeelte uit 1858 en een bedrijfsgedeelte uit 1885, de kleine boerderij
Welbergsweg 4 met houten voorschotten, en
Hoeve De Haar (Grote Looweg 4) uit 1927. De laatste werd in opdracht van de familie Stork gebouwd als proefboerderij met een jachtkamer, naar ontwerp van J. Jans en J.B. Coenraedt.