Delden, Posthuis met Herv. kerk en stadspomp (1964)
pastorie (Kerkplein 2), is een blokvormig, neoclassicistisch pand uit het midden van de 19de eeuw.
De R.K. St.-Blasiuskerk [2] (Langestraat 76) is een niet-georiënteerde neogotische pseudo-basiliek met driezijdige gesloten midden- en zijkoren, gebouwd in 1871-'73 naar ontwerp van H.J. Wennekers. Aan de zuidzijde staat een grote westtoren met aangebouwde achtzijdige traptoren. Van de toren waren in 1873 de twee onderste geledingen voltooid, de bovenste geleding en de achtkante, ingesnoerde spits zijn in 1893 aangebracht naar plannen van H.J. Wennekers en A.C. Boerma. Kerk en toren zijn sterk op Nederrijnse voorbeelden geïnspireerd. Het interieur wordt overdekt door stenen kruisribgewelven, met scheibogen die rusten op ronde zuilen met achtkante lijstkapitelen. Halverwege de westelijke zijbeuk diende een dwarse uitbouw als zangkoor; later is het als Lourdeskapel ingericht. Een achtkante sacristie verbindt de kerk met de pastorie (Langestraat 78) uit 1872, eveneens naar ontwerp van H.J. Wennekers. Dit neogotische gebouw op L-vormige plattegrond is voorzien van een achthoekige traptoren. Om de pastorie ligt een grote landschappelijke tuin.
De (Geref.) Paaskerk (Noorderhagen 54) [3] is een eenvoudige, kleine zaalkerk met open dakstoel en getoogde vensters voorzien van gietijzeren tracering. In de voorgevel zit een rond siervenster met penanten. De kerk werd in 1911 gebouwd naar ontwerp van J.B. Radstake.
Het Posthuis (Markt 1) [4], ook wel het huis ‘In de Kroon’ genoemd, is een waarschijnlijk 17de-eeuws, diep huis met houtskelet en zijgevels in vakwerk. De bakstenen klokgevel met kroon en jaartal dateert uit 1764. De naastgelegen zandstenen inrijpoort diende voor de stalling van paarden, zowel die van herberggasten als die van het postveer Amsterdam-Hamburg, dat hier in de 18de eeuw was gevestigd. Daaraan herinnert ook de gevelsteen met posthoorn.
Raadhuizen. Het voorm. raadhuis van Ambt Delden, ook bekend als Het Eysink (Hengelosestraat 24) is een eenlaags pand in neoclassicistische trant. De bouw hangt mogelijk samen met het in werking treden van de gemeentewet van 1851. In 1873 werd de raadhuisfunctie overgenomen door het voorm. raadhuis van Stad en Ambt-Delden, Langestraat 30 [5], gelegen op de hoek van de Markt. Dit gebouw - tevens gerechtsgebouw, politiebureau en veldwachterswoning - verrees in 1873 naar plannen van J. Moll in eclectische stijl. Het verving het voorm. stadhuis van Delden uit 1738. In 1906 kreeg het eenlaags pand een verdieping. Als raadhuis van Ambt-Delden diende het tot 1936. Sinds omstreeks 1980 is het in gebruik als zoutmuseum.
Het postkantoor (Zuiderhagen 10/Werdmuller von Elggstraat 2) [6], een dwars pand met schilddak en lage aanbouw, werd in 1910 in neorenaissancestijl gebouwd door A. Groothengel uit Borne.
De voorm. School met den Bijbel (Noorderhagen 35) [7] werd gebouwd in 1922 als eenlaags schoolgebouw met twee lokalen. Het ontwerp van J.B. Radstake heeft een expressionistische detaillering.
Woonhuizen. Veel huizen bezitten achter de later vernieuwde voorgevels een oudere kern met houtskelet en vakwerkzijwanden. De oudste huizen dateren van vlak na de stadsbrand van 1655, zoals het diepe huis Langestraat 28 (1656), het vrij brede eenlaagspand Langestraat 24-26 (1659), in 1910 voorzien van een neoclassicistische lijstgevel met monumentale ingang, en Langestraat 41 (omstreeks 1660). Aangezien veel Deldenaren tot in het begin van deze eeuw naast hun ambacht een klein landbouwbedrijf hadden waren de meeste huizen toen nog stadsboerderijen of akkerburgerhuizen. Uit het tweede kwart van de 19de eeuw dateert De Halve Maan (Langestraat 29), een langgerekt pand waarvan de zolderverdieping is voorzien van een lijstgevel; in het midden heeft het een gesneden winkelpui en rechts een inrijpoort. Langestraat 27 is een tweebeukig eenlaagshuis met trapgevels in neorenaissance-stijl, aan het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de fabrikanten-familie Schneider ter vervanging van een ouder pand. Het achterste deel is een onderkelderde eenlaags dienstvleugel. Laat-19de-eeuws is ook de bij het landgoed Twickel behorende dubbele dienstwoning Marktstraat 20-22 met wolfdak. Noordwal 40 is een deels onderkelderd, dwars eenlaags pand met wolfdak, aan de linkerzijde voorzien van schuurdeuren, uit het eind van de 19de eeuw. Andere 19de-eeuwse woonhuizen zijn Kerkstraat 3, Markt 2, Markt 3 (eerste helft 19de eeuw), Markt 5, Spoorstraat 5 (eerste helft 19de eeuw) en Langestraat 77.
Landhuizen en villa's. Een landhuis in Lodewijk XIV-stijl is het uit 1726 daterende Huis met de Twee Vijvers (Hengelosestraat 2). Het brede pand kreeg in 1867 een lage verdieping en een rechthoekige toren van twee geledingen met steil schilddak. Achter het