Plantage een nieuwe geometrische aanleg naar ontwerp van Henri Adan. De huidige structuur van de Wouwse Plantage, dat hoofdzakelijk bestaat uit bospartijen (productiebos en jachtgebied), ontstond nadat de Antwerpenaar P.J. de Caters in 1839 grote stukken bos en woeste grond had aangekocht. Het buitenhuis, genaamd Het Kasteel (Plantage Centrum 1) verrees in 1845 als een herenhuis met aan de voorzijde een grotendeels ingebouwde vierkante toren. In 1895-'96 werd het huis in neorenaissance-stijl verbouwd, gepleisterd en onder meer uitgebreid met een achtkante toren tegen de achtergevel.
De overige gebouwen - dienstwoningen en diverse bedrijfs- en bijgebouwen - dateren uit de laatste drie decennia van de 19de eeuw en vormen een samenhangend geheel met het buitenhuis. Ze zijn voornamelijk opgetrokken in baksteen en tonen een curieuze, voor Nederland zeldzame, rustieke bouwornamentiek met onder meer quasi-vakwerk, in patroon gemetselde drainagebuizen en in het metselwerk opgenomen knoestige boomstammetjes. De boswachterswoning ‘Prinsenhof’ (Plantage Centrum 3) dateert uit 1871 en het ‘Jachthuis’ (Plantage Centrum 10) - in oorsprong gebouwd als herberg - uit omstreeks 1875. De voorm. houtzagerij (Plantage Centrum 11) stamt ongeveer uit 1895; bij de zagerij staat een smederij. ‘De Driehuizen’ (Plantage Centrum 5, 6 en 7) is een complex van drie tweelaags dienstwoningen. Verder zijn er nog de boerderijen Plantage Centrum 2 - met dwars voorhuis, schuur en voorm. bakkerij - en Plantage Centrum 4, een langgevelboerderij met twee schuren en een voorm. wasserij.
De voorm. steenfabriek (Plantagebaan 229), gelegen ten zuiden van het dorp, heeft een ringoven uit 1903 met in midden van het schilddak een hoge fabriekspijp. Verder is er nog een loods uit 1909. De uit 1904 daterende directievilla is gesloopt.