Wanroij
(gemeente Sint Anthonis)
Dorp ontstaan in de vroege middeleeuwen op twee zandruggen in het Peelgebied. In 1551 werd het dorp tot zelfstandige parochie verheven.
De
R.K. St.-Corneliuskerk (Kerkplein 2) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek met dakruiter; de rijzige toren is voorzien van een achtkantige spits met flankerende torentjes. De kerk werd in 1909-'10 gebouwd naar
Wanroij, Windmolen De Ster
plannen van C. Franssen. Inwendig zijn de dragende delen uitgevoerd in schoon metselwerk en de wanden en gewelven gepleisterd. Het kerkhof werd omstreeks 1825 aangelegd met aan het eind van het middenpad een calvarieberg met baarhuisje; daarvoor liggen pastoorsgraven. De pastorie (Kerkplein 1) heeft een kern uit 1792. Omstreeks 1885 zijn de gevels vernieuwd in eclectische stijl.
Windmolen ‘De Ster’ of ‘Hamse Molen’ (Molenstraat 23), gelegen ten westen van Wanroij, is een gesloten standerdkorenmolen van drie verdiepingen uit 1811. Nadat de molen in 1974 als gevolg van verwaarlozing was ingestort, volgde in 1978 herbouw aan de overzijde van de weg. Samen met de molen te Usselo (Overijssel) is het de enige overgebleven ‘driezolder’-standerdmolen in Nederland.