Waalwijk
Stad ontstaan uit een oorspronkelijk 11de-eeuwse oeverwalnederzetting langs de (Oude) Maas, die bij de ontginning van het veengebied in zuidelijke richting ‘verschoof’ en daarbij haar langgerekte vorm parallel aan de rivier behield. Waalwijk kreeg in 1303 stadsrechten van hertog Jan II van Brabant; het jaar erop werd het echter door Hollandse troepen platgebrand. Door de St.-Elisabethsvloed van 1421 werd het stadje opnieuw verwoest. Herbouw volgde in de loop van de 15de eeuw. In de 18de en vooral de 19de eeuw ontwikkelde zich hier een omvangrijke leer- en schoenenindustrie. Het vee werd gehouden op de kleigronden ten noorden van de plaats; de eikenbossen op de hoge zandgronden ten zuiden daarvan leverden de looistof. Waalwijk kreeg een station aan de tussen 1886 en 1890 aangelegde Langstraatspoorweg; de fabrieken vestigden zich in de loop van de tijd langs het spoor. Tot in de 20ste eeuw bestond Waalwijk voornamelijk uit één hoofdstraat met lintbebouwing, de Grotestraat. In de loop van deze eeuw en vooral sedert de jaren zestig kwamen ten zuiden hiervan grote uitbreidingen tot stand. Ook de oude dorpen Baardwijk en Besoijen zijn in de bebouwde kom van Waalwijk opgenomen. De spoorlijn werd na de oorlog opgeheven; het station is gesloopt.
De kerktoren (Winterdijk 58, Baardwijk) van de in 1912 gesloopte middeleeuwse (later Herv.) kerk is een bouwwerk van drie geledingen zonder steunberen; hij stamt uit omstreeks 1300. De klokkengeleding dateert uit de 15de eeuw. De toren is in 1924 gerestaureerd.
De
Herv. kerk (Grotestraat 121, Waalwijk) is een laat-gotische kruiskerk, bestaande uit een midden-15de-eeuws, driezijdig gesloten koor, een breed transept uit omstreeks 1470 - aan beide zijden met een travee uitgebreid in het eerste kwart van de 16de eeuw - en een
Waalwijk, Herv. kerk (Besoyen) met aangebouwde pastorie
omstreeks 1500 voltooid driebeukig pseudo-basilicaal schip. De omstreeks 1465 gebouwde westtoren werd op het eind van de 16de eeuw verwoest waarna een nieuwe westgevel werd opgetrokken; blijkens de ankers kwam deze in 1617 gereed. Ook de achtkante dakruiter, waarvan de hoge spits met een peervorm wordt bekroond, dateert uit die tijd. Op de topgevels en het vieringtorentje staan sierlijk gesmede 16de-eeuwse kruisen. Van de verdwenen midden-17de-eeuwse grafkapel van de familie Van Wittenhorst zijn twee dichtgemetselde scheibogen zichtbaar in de oostmuur van de noordelijke dwarsarm. Bij een restauratie in 1939 kregen alle vensters nieuwe, bakstenen traceringen.
Het interieur is voorzien van zuilen met achtkante basementen en lijstkapitelen. Schip en transept hebben houten tongewelven met trekbalken; in het koor werden tijdens de restauratie nieuwe gewelven geslagen op de oude aanzetten. De kerk bevat een grafzerk uit 1654 boven de grafkelder in het koor van de familie Nuyssenborgh, een preekstoel uit 1658 met koperen lessenaar en een door C. van Oeckelen & zoon gebouwd orgel uit 1823.
De voorm. pastorie (Grotestraat 156-158, Waalwijk) is een 17de-eeuws dwars huis met zadeldak tussen topgevels. De voorgevel is gewijzigd in het begin van de 19de eeuw en voorzien van een neoclassicistische ingangspartij.
De Herv. kerk (Grotestraat 24, Besoyen) is een zaalkerk uit 1610 met spitsboogvensters en een zadeldak tussen tuitgevels. Aan de noordzijde bevindt zich een achtkante, onderkelderde grafkapel met pilasters, nu ingericht als consistoriekamer. Tot de inventaris behoren een laat-17de-eeuwse preekstoel, met koperen lessenaar, doopbekkenhouder en twee lichtarmen, en een barokke koperen lezenaar.
De pastorie (Grotestraat 26) is een tegen de kerk aangebouwd pand met mezzanino, lijstgevel en schilddak. Het gebouw heeft een 19de-eeuws uiterlijk maar mogelijk nog een oudere kern.
De R.K. St.-Clemenskerk (Loeffstraat 50, Baardwijk) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek, met vijfzijdig gesloten koor, driezijdig gesloten dwarsarmen, slanke dakruiter en een toren met achtkante bovenbouw en hoge, gedeeltelijk opengewerkte naaldspits. De kerk verrees in 1896-'99, naar ontwerp van N.J.H. van Groenendael, in rode baksteen met speklagen van gele baksteen.
De Herv. kerk (Loeffstraat 113, Baardwijk) is een zaalgebouw uit 1911 met driezijdig gesloten, kopse gevels. Tot de inventaris behoren een renaissancepreekstoel uit 1580 met een koperen lezenaar uit 1708.