Huijbergen
(gemeente Woensdrecht)
Dorp ontstaan bij een in 1278 gesticht klooster van de orde der Wilhelmieten. Het heeft zich ontwikkeld uit een lintbebouwing langs de Staartse- en de Bergsestraat. In 1944 liep het centrum zware oorlogsschade op.
Van het voorm. klooster der Wilhelmieten (Staartseweg 2) resteert alleen de langgerekte poortvleugel uit de eerste helft van de 17de eeuw. Dit gebouw, met boven de doorgang een Vlaamse gevel, is in de loop der tijd regelmatig verbouwd; een jaartalsteen en -ankers uit respectievelijk 1674 en 1757 getuigen hiervan. Na het vertrek van de Wilhelmieten stichtten de Broeders van Onze Lieve Vrouw in 1847 een weeshuis in het complex. Hieruit is de kostschool ‘St.-Marie’ ontstaan. Het klooster is in 1944 grotendeels verwoest en vervolgens in traditionele trant in de jaren vijftig herbouwd. Het poortgebouw heeft men toen ook ingrijpend gerestaureerd en gereconstrueerd.
De R.K.H. Maria-Hemelvaartkerk (Canadaplein 1) is een basilicale kerk uit 1952, gebouwd in de trant van de Delftse School. W.J. Bunnik putte voor zijn ontwerp inspiratie uit de vroeg-christelijke basilica.
Het
woonhuis annex koetshuis Dorpsstraat 3-5, gebouwd in de vorm van een langgevelboerderij met zadeldak tussen bakstenen topgevels,
Huijbergen, Windmolen Johanna
dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel heeft eclectische elementen, waaronder een kroonlijst op consoles. Bij het huis hoorde een (verdwenen) bierbrouwerij.
Windmolen ‘Johanna’ (Bergsestraat 25) is een ronde bakstenen beltkorenmolen uit 1862.
De langgevelboerderij Staatseweg 47 heeft een rieten wolfsdak en de jaartalankers ‘1635’. Op het erf staat een Vlaamse schuur.