friezen, en aan de zuidzijde een driezijdige traptoren. Het traptorentje aan de oostzijde dateert van de restauratie in 1968-'69. De plattegrond van de kerk is met baksteenmuurtjes aangegeven.
De R.K. St.-Lambertuskerk (Kerkstraat 39) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek uit 1913-'14, naar plannen van W.Th. van Aalst. De kerk heeft een dakruiter en een rijzige westtoren van vier geledingen met ingesnoerde naaldspits. In het interieur zijn de stergewelven in 1939-'40 beschilderd door J. ten Horn. A.H. Haan uit Antwerpen maakte het hoogaltaar (1917) en andere interieurstukken.
Het voorm. franciscanerklooster (Haarensteijnsestraat 2), uit het begin van de 20ste eeuw, is nu bejaardentehuis. De koorsluiting en het H. Hartbeeld dateren beide uit 1947.
Industriegebouwen. Het eenlaags brouwershuis (Kerkeind 1), in neoclassicistische vormen, stamt uit 1889. De 19de-eeuwse voorm. leerlooierij (naast Langeweg 50) is een van de weinige overblijfselen van de voor deze streek eens belangrijke nijverheid.
Kasteel Nemelaer (Kasteellaan 2), ten zuiden van Haaren, is in 1357 als jachtslot gesticht. Het complex ligt op een omgracht terrein en bestaat uit een nagenoeg rechthoekig hoofdgebouw met een vierkante hoektoren en aan de oostzijde bijgebouwen, die aan drie zijden een binnenplein omsluiten. Het huidige uiterlijk van het hoofdgebouw is het resultaat van de ingrijpende verbouwing in 1880 in neorenaissance-vormen, naar plannen van P.M.T. Snickers. Men beklampte toen de buitenmuren en voegde aan de achterzijde een middenpaviljoen toe met een serre langs het souterrain. Sporen van een oudere kern zijn aangetroffen, maar een brand in 1969 verwoestte alle kappen, vloeren en plafonds. In 1986-'87 volgde herbouw en restauratie. Bewaard bleven een gesneden bovenlicht uit circa 1790, een rococo-schouw en een salon op de beletage in Lodewijk XVI-vormen. Volgens de muurankers dateren de bijgebouwen uit 1757, de noordvleugel bevat echter een oudere poort met boven de doorgang het natuurstenen alliantiewapen van Karel van Vladeracken en Maria van
Haaren, Kasteel Nemelaer
Bam en het jaartal 1666. Het kasteel ligt in een park met 17de-eeuws geboomte en een oprijlaan met eiken.
Het voorm. grootseminarie Haarendael (Rijksweg 5-9), nu zwakzinnigeninstituut, ligt ten noordwesten van Haaren. De hoofdvleugel, gebouwd in 1836-'39 in sobere neoclassicistische vormen naar plannen van H. Essens, heeft een middenrisaliet bekroond met fronton. Aan de achterzijde, op de plaats van een kapel uit 1837, verrees in 1936-'37 een nieuwe kapel naar ontwerp van M.J. Granpré Molière en H. van Helvoort. De driebeukige basiliek met transeptachtige dwarskapellen, een halfrond gesloten koor met omgang en een hoge vieringtoren met hoektorentjes is een goed voorbeeld van Delftse School-architectuur. De oprijlaan met dubbele rij beuken heeft aan de Rijksweg een toegangspoort uit omstreeks 1950. Daarin zijn twee 18de-eeuwse wapenstenen verwerkt.
Huize Karmel (Rijksweg 3), gelegen nabij seminarie Haarendael, staat ook bekend als ‘Huize Gerra’. Het onderkelderde villagebouw is in 1853 opgetrokken als bisschoppelijk paleis voor Mgr. Zwijsen. Na zijn dood werd het een klooster van de ongeschoeide karmelietessen. De aangebouwde kapel verrees rond 1957 naar plannen van J. Bedaux.
Huize Assisië (Hooghoutseweg 3-5), ten oosten van Haaren, is een groot complex bestaande uit een hoofdgebouw met vleugels en achtergelegen kapel. Het verrees in 1903 als zwakzinnigeninstituut, in eenvoudige neogotische vormen.