Halsteren, Raadhuis
de leeuwen, de zeskante traptoren aan de oostzijde van het gebouw en de kruiskozijnen zijn gereconstrueerd. Na een brand in 1944 vernieuwde men de in 1917 aangebrachte topgevel met gedraaide toppilaster en schildhoudende leeuw. Inwendig is een samengestelde balklaag en een schouw met gebeeldhouwde hardstenen wangen uit de bouwtijd bewaard gebleven.
Woonhuizen. De Celsche Hoeve (Kerkstraat 71) is een gepleisterde dorpswoning met zadeldak tussen topgevels, volgens jaartalankers daterend uit 1765. Het pand werd in de 19de eeuw gemoderniseerd en deed een tijd dienst als R.K. pastorie. Langs de Dorpsstraat is de oude bebouwing deels behouden gebleven. Van de voornamelijk 19de- en vroeg-20ste-eeuwse dwarse eenlaagshuizen - met terzijde inrijpoorten voor de stalling van wagens en koetsen - zijn Dorpsstraat 88, 90 en 92 voorbeelden. Uit omstreeks 1900 dateert de villa Dorpsstraat 98, een blokvormig eenlaags pand in neorenaissance-trant. De monumentale, wit geschilderde fabrikantenvilla Fabrieksstraat 6 werd omstreeks 1890 gebouwd in eclectische vormen, met leien dakbedekking, uitspringende erker en ronde hoektorentjes. Bij het huis horen een grote tuin en een voormalig koetshuis annex paardenstal. De Beek (De Beeklaan 25) is een ongeveer uit 1890 daterende eclectische villa met vijfkante toren voorzien van afgestompte spits in Franse stijl. Het bijbehorende koetshuis heeft een U-vormige plattegrond en een rieten kap met gesneden windveren. Voor de landschappelijke tuinaanleg is het geaccidenteerde karakter van het terrein benut. Aan de noordoostzijde ligt een parkbos. De blokvormige fabrikantenvilla Beeklaan 1, met geblokte en gebosseerde pilasters, dateert uit 1903.
Boerderijen. De boerderij 't Lindeke (Dorpsstraat 103) is een oorspronkelijk 17de-eeuws complex bestaande uit een woonhuis met zadeldak tussen topgevels en een zeer grote, vrijstaande Vlaamse schuur met rieten wolfdak. De voorm. langgevelboerderij Kruisberg 2 heeft een rieten wolfdak en een versmald, met pannen gedekt voorhuis, voorzien van de jaartalankers ‘1636’. Op het erf staat een bakhuis. Kruisberg 1 is een boerderij met eenlaags woonhuis en aansluitende, gepotdekselde langsdeelschuur uit het begin van de 19de eeuw. Het interieur is deels nog oorspronkelijk. Boerderij Kruisberg 3 heeft een vrijstaand woonhuis en een met riet gedekt bedrijfsgedeelte. Het woonhuis is in de kopgevel gedateerd met de jaartalankers ‘1739’. Ook in de omgeving van Halsteren staan enkele interessante boerderijen. De Blauwe Handshoeve (Zuiderkreekweg 2) bestaat uit een vrijstaand L-vormige woonhuis met 17de-eeuwse kern, een bakhuis uit 1693 en een grote schuur onder rieten wolfdak uit 1849. De Krabbehoeve (Zuiderkreekweg 4) is een boerderij met eenlaags woonhuis uit 1751 en een moderne schuur. De wit gepleisterde midden-19de-eeuwse langgevelboerderij Kladseweg 1, in het dorp Lepelstraat, heeft een afzonderlijke schuur met rieten wolfdak. Achter de tot twee woonhuizen verbouwde boerderij Het Slot (Slotweg 7) uit omstreeks 1840 stond het voorm. kasteel Halsteren, waarvan in de bodem nog fundamenten aanwezig zijn.
De St.-Antoniusmolen (Halsterseweg, bij 57), ten zuiden van het dorp, is een ronde bakstenen beltkorenmolen uit 1817, gebouwd onder leiding van G. Goossens. Boven de inrijpoort zit een gevelsteen met inscriptie.
De psychiatrische inrichting Vrederust (Hoofdlaan 4-18 en 7-13) is aangelegd op de plaats van de landgoederen Buitenrust en Oude Loo, ten oosten van Halsteren. De inrichting werd betaald door de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen in Zeeland. Het heeft een landelijk karakter, aansluitend op de bosrijke omgeving, en wordt ontsloten door in elkaar gevlochten ellipsvormig wegen en een rechte noord-zuidlaan (Hoofdlaan). Het complex omvat een hoofdgebouw, een kerk, paviljoens en dienstgebouwen, een watertoren en woningen voor artsen en personeel. De watertoren dateert uit 1908 en heeft een verjongende schacht