Geertruidenberg, Oudemannen- en vrouwenhuis
bevat de kerk een epitaaf met marmeren borstbeeld van de stadscommandant Stephanus Coopius († 1649), een eenvoudiger epitaaf voor zijn opvolger Dominicus Cassiopinus († 1651) en een grafmonument voor schout-bij-nacht J.A. Zoutman († 1845). Van de negen bewaard gebleven houten rouw- of wapenborden dateert er één uit 1662; de overige stammen uit de 18de eeuw. Het koperen doopbekken met standaard in Lodewijk XIV-stijl stamt uit 1741. Het laat-18de-eeuwse orgel, gebouwd door J.J. Vollebregt en zoon, komt uit de Waalse kerk te Heusden.
Voor de westelijke ingang en aan de noordzijde bij de Vishal staan hardstenen hekpalen met sierlijke rocaille-versiering; ze zijn in 1768 geplaatst en zeer waarschijnlijk van de hand van Guilliam Carrier.
De voorm. synagoge (Elfhuizen 1) [2], gelegen op een representatieve plek aan de Markt, is een rechthoekig gebouw uit 1874 met rondboogvensters tussen lisenen. Het heeft een topgevel met hardstenen lijst en torenvormige versieringen; in de top zit een voorstelling van de Stenen Tafelen.
Het voorm. weeshuis (Markt 52) [3] gaat terug op een uit 1483 daterende gasthuiskapel. Bij de verbouwing tot weeshuis in 1681 bleef daarvan alleen het tweebeukige schip bewaard. Philip Willem Schonck verbouwde in 1771-'72 de voorgevel en Guilliam Carrier voerde daarbij het natuursteenwerk uit. Op het steile dak staat een dakruiter met hoge spits.
Het Oudemannen- en vrouwenhuis (Gasthuisstraat 10-34) [4] heeft een nagenoeg vierkant middengedeelte uit 1775-'78 en twee lagere, langgerekte zijvleugels met de jaartalankers ‘1888’. Het middengedeelte werd gebouwd naar ontwerp van Philip Willem Schonck en met beeldhouwwerk van Guilliam Carrier. Van zijn hand zijn waarschijnlijk ook de in nissen geplaatste beelden van een oude man en een oude vrouw in de achtergevel.
Het
stadhuis (Markt 32-34) [5] kreeg zijn huidige omvang door de ingrijpende verbouwing tussen 1520 en 1532 van een laat-14de-eeuws gebouw, waarvan de overwelfde kelder en het opgaand muurwerk tot aan de verdieping bewaard bleven. Bij een verbouwing in 1767-'69 kreeg het gebouw een nieuwe voorgevel in Lodewijk XV-stijl naar plannen van Philip Willem Schonck en met beeldhouwwerk van Guilliam Carrier. De bakstenen gevel heeft hardstenen deur- en vensteromlijstingen en een attiek met een beeld van Vrouwe Justitia. Aan weerszijden van het middenvenster werden de gebeeldhouwde wapens aangebracht; dat van de stad Geertruidenberg bleef behouden, maar dat van de graven van Nassau is later weggehakt. Het smeedijzeren balkonhek draagt het jaartal 1769. De smeedijzeren balustrade langs de bordestrappen dateert uit 1791 en werd gemaakt door Jan Veth. De zeskante dakruiter heeft men in 1879 vernieuwd naar voorbeeld van het oorspronkelijke 16de-eeuwse origineel. In de trouwzaal, de voormalige vierschaar, bevinden zich stucversieringen uit 1791 van de hand van Pieter Carati, met onder
Geertruidenberg, Arsenaal
meer boven de schoorsteen de Gerechtigheid en het stadswapen. Verder is er een schilderij door Aart van Tongeren uit 1685, voorstellende vrouwe Justitia en een gezicht op Geertruidenberg.
De vishal (Vismarktstraat ong.) [6] is een open vierkant gebouwtje met mansardedak op twaalf hardstenen zuilen, gebouwd in 1772 naar ontwerp van Philip Willem Schonck en met steenhouwerswerk van Guilliam Carrier.
Het voorm. arsenaal (Haven 54) [7], bestaande uit vier vleugels rond een vierkante binnenplaats, werd in 1771-'77 opgetrokken in Lodewijk XVI-vormen naar ontwerp van Philip Willem Schonck en voorzien van beeldhouwwerk door Guilliam Carrier. De middenrisaliet van zowel de zuid- als de noordgevel (aan de Haven) is bekleed met hardsteen en versierd met het wapen van het gewest Holland en krijgstrofeeën.
De voorm. Hoofdwacht (Venestraat 1) [8] dateert uit 1791. Het rechthoekige pand, met ingebouwde galerij aan de voorzijde, is opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl. Het diende als poortgebouw voor het arsenaal.
De voorm. Marktkazerne (Venestraat 3) [9] is een langgerekt gebouw uit 1826 met geblokt gepleisterde voorgevel in empire-stijl.
Het voorm. wachthuis (W. Muldersplein 1) [10] is een rechthoekig gebouwtje uit 1836 met schilddak en aan de voorzijde een ingebouwde galerij.
De voorm. garnizoensbakkerij (Haven 18) [11] is een monumentaal 19de-eeuws gebouw met schilddak.
Het postkantoor (Markt 64/Koestraat 2) [12] is een hoekpand met bovenwoning uit 1905, uitgevoerd met neogotische en neorenaissance-elementen. De hoek is met een torentje geaccentueerd.
Woonhuizen. De oudste huizen in de binnenstad hebben een gevel uit het