eerste kwart van de 18de eeuw. Het is een tweebeukig dwars huis met zadeldaken tussen tuitgevels. De bepleistering van de voorgevel, de kopjes in de strekken boven de vensters, en de ingangspartij zijn omstreeks 1830 aangebracht. Het uit 1751 daterende, tweebeukige dwarse huis Markt 41 heeft een sierlijke Lodewijk XVI-deur met hardstenen omlijsting in dezelfde stijl. Markt 56 is een 18de-eeuws, eenlaags dwars huis onder een hoog zadeldak. Het fraaie tweelaags herenhuis Markt 17 dateert van omstreeks 1800. De voorgevel werd omstreeks 1860 gemoderniseerd met vensters voorzien van afgeronde bovenhoeken. Korte Brugstraat 70 is een omstreeks 1800 gebouwd herenhuis met gebosseerde en gepleisterde lijstgevel en een schilddak. Vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw dateert het brede, in gele baksteen uitgevoerde pand Markt 120. Aan de achterzijde bevindt zich een opkamer boven een kelder. Het Neerlandsch Koffyhuis (Markt 23) is een vermoedelijk 19de-eeuws breed herenhuis met zadeldak tussen tuitgevels. Markt 35 is een dwars geplaatst herenhuis met schilddak en een gepleisterde voorgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw. Markt 107 is een 19de-eeuws dwars huis met zadeldak tussen tuitgevels.
Van kasteel de Nobelaer of Bruininkhuizen (Bruininkhuizen 4) is een langgerekt, laat-17de-eeuws koetshuis annex stal met grote inrijpoort bewaard gebleven. In het plaveisel zijn de omtrekken van het verdwenen edelmanshuis aangegeven.
De watertoren (Hoevenseweg 31) is een grijs gepleisterde betonconstructie met twee boven elkaar gelegen vlakbodemreservoirs en een koperen tentdak. De 50 meter hoge toren is in 1924 gebouwd naar ontwerp van H. Sangster en vanwege het optische effect in de as van de Hoevenseweg geplaatst. De detaillering van het gebouw is geïnspireerd op de art deco.
Industriegebouwen. Aan de oude haven van Leur ligt de voorm.
zeepziederij ‘de Ster’ (Geerkade 13). Dit uit 1913 daterende complex bestaat uit een gepleisterde eenlaags voorbouw met zadeldak, een drielaags achterbouw met plat dak en een ronde fabrieks-schoorsteen.
Etten-Leur, Boerderij Lange Brugstraat 87-89
De gevels van de achterbouw zijn uitgevoerd met spaarvelden, rondboog- en roosvensters. De
Tomadofabriek (Oude Kerkstraat 2) werd in 1954-'55 gebouwd naar ontwerp van H.A. Maaskant, in samenwerking met L. van Herwijnen. Het complex is opgebouwd uit blokvormige volumes en uitgevoerd met vliesgevels in glas en staal.
Windmolens. De Bisschopsmolen (Bisschopsmolenstraat 235) is een ronde bakstenen stellingkorenmolen uit 1744. Het bouwjaar en het wapen van de bisschop van Antwerpen, tot wiens bisdom Etten-Leur van 1561 tot 1795 behoorde, staan op een ingemetselde wapensteen. De Hoop (Sprangweg 42), westelijk van het dorp, is een ronde bakstenen beltkorenmolen uit 1863. De Zwartenbergse molen (Zevenbergseweg 23), ten noorden van Etten-Leur, is een ronde bakstenen poldermolen uit 1889, die tevens als korenmolen dient.
Boerderijen. Van de 17de-eeuwse langhuisboerderij Lange Brugstraat 87-89 is het woongedeelte nog grotendeels origineel; de oostgevel daarvan heeft kruiskozijnen met geblokte strekken. Boerderij Korte Brugstraat 44 is een voor de streek ongebruikelijk type: het woonhuis met zijn middengang is dwars op de lengteas van de stal gericht. Buiten Etten-Leur liggen ook enkele interessante langgevelboerderijen: Middeldonkweg 5, opgetrokken in gele ijsselsteen en met een rieten zadeldak (1712); Hoge Bremberg 7, met opkamer en kelder (omstreeks 1860); Hoge Bremberg 9 (omstreeks 1850), 11 (begin 20ste eeuw) en 18 (1917).