Capelle
(gemeente Waalwijk)
Streekdorp ontstaan nadat in 1421 het oorspronkelijke veenpakket bij de St.-Elisabethsvloed was weggeslagen en het gebied opnieuw werd verkaveld. Tot de Tweede Wereldoorlog stond het bekend onder de naam 's-Grevelduin-Capelle. Het dorp ontwikkelde zich langs de dijk (Waspiksedijk-Hoofdstraat-Winterdijk) en bij de haven.
De
Herv. kerk (Hoofdstraat 25) dateert uit 1750. Het is een zaalkerk met driezijdig gesloten kopse gevels, grote rondboogvensters en midden op het dak een houten koepeltorentje. Het interieur heeft een tongewelf van stucwerk, in het midden doorbroken door een koofplafond gedragen door zes toscaanse zuilen.
Capelle, Herv. kerk
Plafond en gewelf werden blijkens een gedenksteen in 1823 aangebracht, dan wel vernieuwd. De preekstoel met koperen lezenaar en doopbekkenhouder, het doophek met voorlezersgestoelte en de drie herenbanken dateren uit de bouwtijd en zijn uitgevoerd in sobere Lodewijk XV-stijl. B.P. van Hirtum bouwde in 1820-'23 het orgel in empire-kast. Een smeedijzeren toegangshek in Lodewijk XV-stijl sluit het kerkplein af.
Dorpsschoolhuis (Hoofdstraat 19) uit 1770 is een bakstenen woonhuis, waarbij de schoolruimte is ondergebracht in het achterhuis, onder een zadeldak tussen topgevels. De schoolruimte krijgt licht door spitsboogvensters.
Woonhuizen. Het neoclassicistische herenhuis Hoofdstraat 37 dateert uit omstreeks 1865 en het eclectische herenhuis Hoofdstraat 66-68 uit omstreeks 1875.
Boerderijen. Uit het begin van de 19de eeuw dateert Waspiksedijk 37, een dwarsdeelboerderij van het Langstraatse type, aan de achterzijde voorzien van een dwarspand. Hoofdstraat 13 is een langhuisboerderij uit circa 1880.