Vinkeveen, Ronde veestal bij boerderij Provincialeweg 14
Donkereind. Samen maken ze een bocht om het hart van de vroegere Ronde Venen, de in 1872-'80 drooggemaakte polder Groot-Mijdrecht. De Vinkeveense Plassen, ten oosten van de bebouwing aan de Herenweg, kregen hun huidige gedaante pas in de jaren dertig van de 20ste eeuw. Na de oorlog zijn nieuwbouwwijken ontstaan ten westen van de Ringdijk.
De R.K.H. Hartkerk (Kerklaan 4) is een zeer grote, neogotische kruiskerk, bestaande uit een westtoren, een driebeukig schip, een transept en een vijfzijdig gesloten koor met een ruime omgang. De kerk werd in 1880-'83 gebouwd naar een ontwerp van A. Tepe. Na het afwaaien van de spits in 1914 heeft de toren een extra geleding en een nieuwe spits gekregen. De oorspronkelijke beschildering van het interieur is onder een witte pleisterlaag verdwenen. Vrijwel de gehele inrichting, met een uitgebreid iconografisch programma, is uitgevoerd naar ontwerpen van F.W. Mengelberg en zijn zoon O. Mengelberg. Van de eerste zijn de kerkbanken (1882), de altaren in de Maria- en Jozefkapel (1883), de communiebanken (1884), twee biechtstoelen, alle smeedijzeren ornamenten, het beeld van een engelbewaarder tegen een van de vieringpijlers en de apostelramen in het koor (1915). Van O. Mengelberg zijn de tombe (1911) en het retabel (1897) van het hoogaltaar; het laatste met vier scènes uit het Nieuwe Testament die in verband kunnen worden gebracht met de H. Eucharistie. Verder zijn van hem de overige glazen in het koor en de glazen in het transept, de Mariakapel en het schip (1915-'19). De grote muurschildering tegen de westwand van de zuiderzijbeuk, voorstellende een H. Mis voor de overledenen en het vagevuur (1918), aangebracht boven een Calvarieberg met houten crucifix (1883), is eveneens van O. Mengelberg. Verder bevat de kerk een neogotische preekstoel (1892), een fries met kruiswegstaties, heiligen en oudtestamentische figuren, geschilderd door N. Poland (1914) en een orgel van W. Beekes (1827). In de loop der tijd zijn diverse restauraties uitgevoerd. De naastgelegen pastorie (Kerklaan 2) dateert uit dezelfde tijd als de kerk.
De Herv. kerk (Herenweg 201) is een bakstenen kruiskerk met simpele westtoren. Ze wordt gedekt door een zadeldak. De kerk is gebouwd in de jaren twintig van de 20ste eeuw.
Boerderijen. In de vrij gesloten bebouwing langs de Herenweg staat een aantal boerderijen, waaronder de boerderij Herenweg 78 uit de 18de eeuw. Aan de vrij gesloten, waardevolle boerderijstrook Donkereind ten zuiden van Vinkeveen staat een aantal exemplaren uit het begin van de 20ste eeuw. Bijzonder is de ronde veestal bij boerderij Provincialeweg 14.
Het voorm. station (Demmerik 68), uit 1914, behoorde tot de Haarlemmermeerspoorlijn, die liep van Uithoorn naar Nieuwersluis.
Ten westen van het dorp ligt een gemaal (Demmeriksekade 5) uit 1923, met elektrisch aangedreven centrifugaalpomp.