Soest, Raadhuis
meer de preekstoel, het Maria-altaar en de lichtkronen in de nieuwe kerk behouden. De naburige pastorie (nu muziekschool) stamt eveneens uit 1852-'53.
De R.K. kerk van de H. Familie (St.-Willibrordusstraat 19) is een pseudobasiliek uit 1938, gebouwd naar plannen van A. Ardeman en A. Brouwer in de traditionele vormen van de Delftse School.
Het voorm. raadhuis (Steenhoffstraat 2) werd in 1892 gebouwd naar ontwerp van de Utrechtse architect P.J. Houtzagers in diens persoonlijke, op de neogotiek geïnspireerde bouwstijl. Het pand deed oorspronkelijk bovendien dienst als postkantoor en brandspuitenbergplaats. Boven de deur zijn het gemeentewapen en het opschrift ‘Raadhuis’ aangebracht. De ingang wordt bekroond door een toren met daarnaast een trapgevel. In het interieur bevindt zich een 17de-eeuwse schouw, afkomstig uit een pand dat was gesloopt om plaats te maken voor de door Houtzagers ontworpen sociëteit ‘Sic Semper’ aan de Nieuwegracht te Utrecht. In 1921 werd het raadhuis uitgebreid en in 1965 kreeg het een bordes. Toen heeft men de torenspits verwijderd en is het geheel aanzienlijk versoberd. In 1992 is het pand verbouwd tot gezinsvervangend tehuis.
Het postkantoor (Steenhoffstraat 11) werd omstreeks 1908 gebouwd in de karakteristieke postkantorenstijl van kort na de eeuwwisseling. Het heeft een bakstenen onderkant en een wit gepleisterd bovendeel.
De R.K. Mariaschool (Mariastraat 1) is een school uit 1921 van vijf lokalen en een gymzaal, gebouwd op V-vormige plattegrond. Het ontwerp is van gemeentearchitect Van Vliet. Huize St.-Joseph (Steenhoffstraat 46) is een voorm. R.K. bejaardengesticht uit 1868 in vroege neogotische vormen, waarvan de gietijzeren vensterharnassen het duidelijkste kenmerk zijn. Het voorplein wordt omringd door een smeedijzeren hek.
Woonhuizen. De diaconiehuisjes (Eemstraat 4-8), een reeks lage huizen onder een doorlopend zadeldak, werden in 1782 gebouwd als oude mannen- en vrouwenhuis. Het herenhuis Van Weedestraat 3 verrees omstreeks 1895 in neorenaissance-stijl. Oorspronkelijk was het in gebruik als dokterswoning, maar in 1946 werd het verbouwd tot politiebureau. Uit die tijd dateert het cellenblok aan de achterzijde. Huize Juliana (Steenhoffstraat 17) bouwde men in het geboortejaar van Prinses Juliana, in 1909, in Jugendstil-vormen naar ontwerp van J.H.W. Benschop. Amersfoortsestraat 117 is een uit kubussen opgebouwd landhuis, dat in 1913 naar plannen van J.C. van Epen tot stand kwam. Het complex Van Weedestraat 11-13 bestaat uit een woonhuis uit 1919 en een winkelgedeelte in art deco-vormen uit 1928. In 1932 werd daaraan, naar ontwerp van P. Beekman, een drukkerij toegevoegd voor de ‘NV Eerste Soester Electrische Drukkerij’. Jonkheer P.J.H. Roëll liet in 1922 het landhuis Birkstraat 84 bouwen. Het ontwerp is van D. Saal Czn. Het huis staat op de plek van de oude buitenplaats ‘Heuvel en Daal’ uit 1645. Daarvan heeft men een oud zandstenen poortje aan de achtergevel van het nieuwe huis herplaatst. Birkstraat 106 is een landhuis in expressionistische vormen uit 1927, gebouwd naar ontwerp van de Tilburgse architect S.G. Barenburg.
De Witte Burcht (Soesterengweg 2-4). Het hoofdgebouw van deze buitenplaats werd opgetrokken in exotische, eclectische vormen en voorzien van kasteelelementen zoals weergang, kantelen en arkeltorentjes. Het dateert uit 1913 en is een werk van architect J.H. Slot uit Hilversum. Tot de buitenplaats behoort de modelboerderij ‘De Witte Burchthoeve’ (Soesterengweg 8), een hoeve met H-vormige plattegrond onder rieten dak, afgesloten door een muur met fries en kantelen. F.H.F. Pas van Groot Oosterland liet de boerderij in 1942 bouwen. Het ontwerp is van A. Brouwer.
De Paltz (De Paltz 1). Deze buitenplaats werd in 1860 in opdracht van Jhr. J.P.A.L. Ram aangelegd, waarna in 1867 het landhuis in eclectische stijl verrees. Op het terrein staan een koetshuis in chalet-stijl uit omstreeks 1870 en een langhuisboerderij en dubbele arbeiderswoning (Heeserspoor 6-8) uit dezelfde tijd. Het park met uitgestrekt lanenstelsel werd omstreeks 1860 aangelegd in landschapsstijl met solitaire bomen, mogelijk naar ontwerp van Copijn.
In het parkbos staat een hermitage uit 1883-'84, oorspronkelijk te midden van een door L.A. Springer in 1883 ontworpen doolhof. De doolhof is verdwenen. Boerderijen. Voorbeelden van oude en vrij gave boerderijen zijn Ferdinand Huycklaan 18 en Birkstraat 123 uit 1722; deze hebben een dwars huis met lage verdieping onder rieten schilddak. Eemstraat 16 is een uit de eerste helft van de 18de eeuw stammende langhuisboerderij, die in het begin van de 19de eeuw werd uitgebreid tot een dwarshuisboerderij. Aan de linkerzijde van het dwars huis is een lager bedrijfsgedeelte met daarin een karnmolen. Op het erf staat een schaapskooi. Ook elders in Soest komen vrij gave boerderijcomplexen