weermuur afgebroken. Ten behoeve van een ruimere toegang tot het kasteel dempte men een deel van de zuidelijke slotgracht. Zo ontstond een nieuw symmetrisch front met naar voren uitgebouwde vleugels. Door het rechttrekken van gootlijsten en het herplaatsen van vensters verkreeg men gelijkmatig ingedeelde gevels.
In het interieur zijn de wanden van de grote zaal bekleed met tapijten uit de werkplaats van Maximiliaan van der Gught uit Delft (1670). Voorgesteld zijn boslandschappen met tropische vogels en andere dieren, doorzichten en kastelen. Vergelijkbare tapijten hangen in huis Gunterstein te Breukelen en in het Bartholomeüsgasthuis te Utrecht. In twee ruimtes van de 16de-eeuwse aanbouw bevinden zich schilderingen van omstreeks 1670. De eetkamer bezit een uitzonderlijke portrettengalerij.
Een vroeg-16de-eeuwse poort geeft toegang tot de voorburcht. Het gebouw heeft een verdieping en een hoog schilddak, een kruisribgewelf en gebeeldhouwde kraagstenen. Het vertoont in zijn detaillering veel gelijkenis met het stadhuis van Culemborg, dat Rombout II Keldermans in 1634 bouwde in opdracht van de zwager van Rennenberg. Op het voorplein staan twee bouwhuizen, waarvan er één deels uit laat-middeleeuws metselwerk bestaat. Ten zuiden daarvan ligt een boerderij. Ten noorden van het kasteel wordt de tuin afgescheiden door een omstreeks 1735 gebouwde slangemuur, die nabij de Hervormde kerk zuidwaarts buigt en aan het andere uiteinde in een ronde vorm sluit. Buiten de gracht ligt een laat-19de-eeuws koetshuis. Ten zuiden van het kasteel heeft men begin 19de eeuw het formele park in landschapsstijl veranderd.
Zuilenveld (Laan van Zuilenveld 54) is een sober, blokvormig, vroeg-19de-eeuws landhuis aan de Vecht, gelegen in een landschapspark. De ramen en de ingang zijn in empire-stijl. Het dak is vernieuwd.
Woonhuizen. Het huis Swaenen-Vecht (Dorpsstraat 16) heeft een 17de-eeuwse trapgevel met pilastergeleding. Het zandstenen poortje draagt een grote gevelsteen met vechtende zwanen. Het gepleisterde pand met verdieping rechts hiervan is 19de-eeuws. Uit de 18de eeuw dateert het sobere blokvormige herenhuis Zuijlenburg, (Dorpsstraat 18) met een monumentale ingang in Lodewijk XIV-stijl en een koetshuis. Aan de kant van de Vecht ligt Vecht en Dijk (Dorpsstraat 19), een gepleisterd 19de-eeuws herenhuis. Aan de kant van de Dorpsstraat is het huis aangepast aan de daar aanwezige, vrij gave 18de- en 19de-eeuwse bebouwing, die in het algemeen laag en aaneengesloten is. Tegen het huis aangebouwd staat een koetshuis uit ongeveer 1830. Het bij de brug gelegen Klein Zuijlenburg (Dorpsstraat 1) is een wit gepleisterd herenhuis met veranda uit omstreeks 1860.
De begraafplaats aan de Groeneweg werd in 1781 gesticht. Ze is als een van de eerste begraafplaatsen in Nederland aangelegd buiten de bebouwde kom. De bakstenen hekpijlers met gedenkstenen worden bekroond door natuurstenen vazen met naar de dood verwijzende symbolen. In de as van het toegangshek ligt de in classicistische stijl uitgevoerde toegang tot de grafruimte van de familie Van Tuyll van Serooskerken.
Poldermolens. Ten noordwesten van het dorp, aan een molengang naar de Vecht, staan twee poldermolens. De grootste daarvan, de Westbroekse Molen (Nedereindsevaart 3) is een met riet gedekte, achtkantige bovenkruier op bakstenen onderbouw uit 1753, gemoderniseerd in 1890. Tot 1946 bemaalde hij het waterschap Westbroek. De molen is in 1983 gerestaureerd. Aan de overzijde staat de Buitenwegse Molen (Oostwaard 2), een houten wipwatermolen uit 1830, gemoderniseerd in 1931. Deze molen bemaalde voorheen de polder Buitenweg.